В акваторията на Морска гара в Бургас 185 състезатели от

...
В акваторията на Морска гара в Бургас 185 състезатели от
Коментари Харесай

Много силни състезания на Международния плувен маратон Порт-Бургас 2023

В акваторията на Морска гара в Бургас 185 състезатели от 7 страни взеха присъединяване в третото издание на Международния плувен маратон „ Порт-Бургас “ в двете дисциплини 1000 и 3000 метра. Събитието беше проведено от КПС „ Победа “ отпред със международния рекордьор Цанко Цанков. Проявата беше под егидата на Световната федерация по плуване в открити води – WOWSA и със съдействието на Община Бургас, Военоморски сили на Република България, Порт Бургас и спонсори.

Най-бърз на 1000 метра при мъжете приключи Радослав Тодоров с време от 11 минути и 04 секунди. Втори с 11.08 м. финишира Калоян Подгорски. Трето място за Ангел Маргаритов -11.14 м. При дамите на същата отдалеченост първото място заслужи Калина Захариева с 11. 19 минути. След нея се подредиха Лилияна Георгиева -11.28 и Бояна Кирчева -11.40 минути.

Прекрасните условия и чистата вода донесоха доста страсти на участниците и феновете, като близо 2000 души изгледаха надпреварите онлайн. Всички плувци получиха предметни награди и особено направени медали за спомен от тазгодишния маратон, като измежду участниците беше и 77 годишния Тодор Тодоров. Той заслужи най-вече овации след излизането си от водата на 1000 метра и сподели паметен байрак от далечната 1964 година, когато е финиширал като победител в плувния маратон на Бургас.

По правилник в конкуренцията на 3000 метра можеха да вземат участие и състезатели от 1000 метра, като много от тях плуваха и в двете дисциплини. Първото място при мъжете завоюва Ангел Маргаритов с време от 32 минути и 23 секунди. Втори и трети приключиха надлежно Калоян Подгорски – 32.29 и Георги Янев с 33.35 м. Калина Захариева записа две победи в маратона, като се наложи над конкуренцията и в дългата отдалеченост от 3 км. с време от 33 минути и 11 секунди. Втора и трета при дамите станаха Лилияна Георгиева с 33.35 и Александра Вачкова с 35.00 минути.

Предметни награди имаше и за състезателите, които се класираха от 4-то до 6-то място в при мъжете и дамите на 1000 и 3000 метра. Крайното класиране и резултатите може да видите на уеб страницата на проявата -burgasmarathon.com.

„ Получи се един същински плувен празник за всички. Огромна признателност към хората, които пристигнаха и взеха присъединяване. Щастлив съм, че успяхме да осъществяваме и третото издание на маратона. Имаше участници от 10 годишни до 77 годишния Тодор Тодоров. Нямахме произшествия и имаше единствено усмивки по лицата на плувци и аудитория. Това е най-хубавата оценка за нашата работа като уредници “, показа след края на събитието Цанко Цанков,който продължава с интензивната си подготовка за тежкия маратон в Тихия океан на 27 август. Както е известно, Цанков ще бъде първият българин, който ще взе участие в надпреварата от остров Санта Каталина до Лос Анджелис с дължина на трасето от 35 километра. Събитието е формален старт от календара на Световната федерация и включено в Ocean7.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР