В 7.00 тази сутрин Прокуратурата и МВР са започнали акцията

...
В 7.00 тази сутрин Прокуратурата и МВР са започнали акцията
Коментари Харесай

Един автомобил никъде не е в безопасност, предупреждава шефът на НСлС

В 7.00 тази заран Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са почнали акцията си против автокражбите. Хванати са 35 ръководители на ОПГ-та, стана ясно от брифинг на заместител -главния прокурор Борислав Сарафов.

Основно по мрачно се крадат колите. Определени участници в схемата крадат колите, карат ги в сервиз, където 10-ина служащи разфасоват колата като пирани, както се изрази той. След това частите отпътуват в автоморги и автокъщи за аварийни елементи. Около 80% от крадените коли у нас са в схемата. Останалите 20% - все скъпи марки, се изнасят в чужбина, да вземем за пример за Русия.

Претърсват се автоморги, автокъщи, както и жилища, посочи Сарафов. Автомобили се крадат от всякъде, един автомобил на никое място не е в сигурност , акцентира той.

Атанас Илков, шеф на ГДНП, сподели, че се ревизират над 40 коли, обект на закононарушение. Някои са регистрирани с неистинен документи. Други са предопределени за експорт за трети страни.

Станимир Станев, заместник-главен секретар на Министерство на вътрешните работи сподели, че към 11.00 часа са претърсени 21 адреса, шест автокъщи и 5 автоморги. 45 са арестуваните лица. Най-активни са органите на реда във Варна.
 Министерство на вътрешните работи и прокуратура погнаха автоджамбазите в страната
Министерство на вътрешните работи и прокуратура погнаха автоджамбазите в страната

33-ма са арестувани във Варненско

Товорителят на основния прокурор Сийка Милева уточни, че автоджамбазите стават все по-иновативни. Безключово палене на автомобила се употребява доста от крадците. С нов способ " куфар " прихващат сигнала от ключа. Сигнал се прихваща даже от 5 метра. Сигналът се прихваща даже когато притежателят е в дома си. Цялата автокражба трае няколко минути. Освен скъпи коли се крадат и баничарки. Има случаи, в които притежателят на колата се изнудва - желае му се откуп, с цел да му върнат колата.

Досъдебните производства в този бранш нарастват със 120 за предходната година. Новите досъдебни производства за кражба на коли са 1223 за 2022. 154 са наказаните автоджамбази през предходната година. Само един е оневинен. Освен новите способи, коли се крадат и по типичен схеми, стана ясно от думите на Милева.

От кола за половин милион лв. крадците оставили единствено едно стъкло.

Всички хванати са известни на органите на реда. А прокуратурата се похвали с прелестното си взаимоотношение с професионалното управление на Министерство на вътрешните работи. Анализират се всички неприключени досъдебни производства против автокрадци.

Бумът на кражбите е и поради закриването на спецправосъдието, съгласно държавното обвиняване. От Министерство на вътрешните работи обаче акцентираха, че няма взрив на кражбите на коли. Автокрадците не би трябвало да бъдат спокойни, предизвести Сийка Милева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР