В 44 наредби на общини в България се предвиждат незаконни

...
В 44 наредби на общини в България се предвиждат незаконни
Коментари Харесай

В 44 общини има незаконни местни данъци и такси

В 44 наредби на общини в България се плануват противозаконни локални налози и такси. Това излиза наяве от поредна инспекция на Върховната административна прокуратура (ВАП). Според публично известие при проверката са били  " открити съществени нарушавания при установяване на размера на локалните налози в наредби, признати от общинските препоръки ".

Мерките на ВАП са във връзка решение на Конституционния съд от 9 април 2019 година, с което бяха оповестени за противоконституционни повишените данъчни ставки за парцели, които се намират в курортни обитаеми места и не са главно жилище, не се отдават чартърен или не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма. Вследствие на това данъчната ставка за тези парцели следва да е както за всички останали - в избран от общинския съвет съответен размер от 0.1 до 4.5 на хиляда върху данъчната оценка. Тя не трябва да е от 5 до 7 на хиляда за парцелите, ситуирани в балнеолечебни, климатични планински и климатични морски курорти от национално значение, и от 4.5 до 6 на хиляда за всички останали, както предвиждаше анулираната от Конституционен съд наредба.

В хода на инспекцията обаче са установени 44 наредби, които плануват налог за изброените парцели в по-висок размер от настоящия законов правилник. Вече са подадени 16 протеста до административните съдилища, оповестява ВАП. Прокуратурата е установила нарушения в общини Столична, Благоевград, Стара Загора, Габрово, Перник, Несебър, Созопол, Поморие, Царево, Приморско, Банско, Разлог, Сандански, Петрич, Велинград, Хисаря, Троян, Тетевен, Ботевград, Вършец, Панагюрище, Казанлък, Шабла, Каварна и др. 

До това състояние се стигна заради поредната правна каша с данъчните закони, която забъркаха ръководещите. В края на предходната година те въведоха по-висок локален налог за парцели в курортите, които не са главно жилище. Промяната в закона беше направена с претекста, че доста притежатели отдавали чартърен парцелите си в курортите, само че не ги записали като туристически обекти и не плащали налози за приходите си от тази активност. Завишените двойно и тройно налози бяха гласувани от ръководещото болшинство по предложение на " Обединени патриоти " с аргумента, че страната би трябвало да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават на туристи, а притежателите им не заплащат никакви налози за тези доходи.

По-високите имотни данъци засегнаха над 140 обитаеми места в България. В 42 селища, обявени за национални курорти, общинските препоръки трябваше да дефинират данък от 5 до 7 промила върху данъчната оценка. За други 100 курорта от локално значение данъкът варираше от 4.5 до 6 промила. 

Президентът първо наложи несъгласие върху текста, а откакто ръководещите напук прегласуваха текстовете, той сезира и Конституционния съд. Висшите съдии обявиха наредбата за противоконституционна, като се аргументираха, че разликата в ставките води до неравно отнасяне на другите притежатели, а имущественият налог се дефинира непозволено от метода на прилагане на жилищата. В решението бе посочено, че имуществените налози могат да зависят единствено от цената на парцела, само че не и от неговото предопределение. 

Допълнителен проблем е, че решенията на КС действат отсега нататък - в тази ситуация с анулацията на нарастването на налога от 20 април 2019 година Това значи, че правилните жители, които са платили изрядно задължението си от 1 януари до 20 април 2019 година, са ощетени.

Заради това се наложи ръководещите незабавно да вършат корекция в закона за локалните налози и такси. Тя планува надвнесените суми по налог здания до 20 април в курортите да подлежат на прихващане и възобновяване от локалните данъчни администрации, както и че налог здания за парцелите в курортите за 2019 година да бъде със общоприетата ставка за съответната община, която е сред 0.1 и 4.5 промила. В претекстовете си вносителите обясняваха, че законът се трансформира, " с цел да не се постанова засегнатите общини една по една да поправят към този момент признатите наредби, в които се дефинира размерът на данъка върху недвижимите парцели за 2019 година ". Според ВАП обаче изрично се постанова тези наредби да бъдат изменени. Затова приказва и събитието, че прокуратурата към този момент е подхванала офанзива против тях в административните съдилища.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР