В 3 сутринта по Гринуич днес ярка огнена топка“ озари

...
В 3 сутринта по Гринуич днес ярка огнена топка“ озари
Коментари Харесай

Астероид, открит 7 часа преди да влезе в атмосферата, падна на Земята ВИДЕО

В 3 сутринта по Гринуич през днешния ден ярка „ огнена топка “ озари небето над Ламанша, който разделя Обединеното кралство и Франция. Малък метеорит навлезе в атмосферата, експлодира във въздуха и по-късно неговите фрагменти паднаха във водата. Това събитие беше следено освен от астрономи, само че и от елементарни поданици на няколко европейски страни, които направиха неповторими фрагменти.

Малък метеорит, единствено към 1 метър в диаметър, навлезе в земната атмосфера в нощта против понеделник, 13 февруари. Тази ярка " огнена топка " летеше с огромна скорост и оставяше след себе си също толкоз ярка диря. След къс престой в земната атмосфера той избухна във въздуха и се разпадна на дребни части, които падат във водите на Ламанша.
 метеорит, удар със Земята, астероид, Ламанш, 2023 CX1, Sar 2667 Снимка: ESA
Падането на метеорита по това време е следено от поданици на Англия, Франция, Белгия и Холандия, пише Daily Mail. Падащият астроид се виждаше най-добре от Южна Англия и Северна Франция.

Астероидът, който получи формалното име 2023 CX1 (въпреки че има и различно име Sar 2667), беше открит от унгарския астроном Кристиан Сарнецки 7 часа преди да падне на Земята. Ученият направи първата фотография на непосредствен до Земята метеорит, летял към Земята вечерта в неделя, 12 февруари, когато обектът беше на разстояние 233 000 км от нашата планета.
 метеорит, удар със Земята, астероид, Ламанш, 2023 CX1, Sar 2667 Снимка: Daily Mail
Астероидът се насочи към северното крайбрежие на Франция, само че сходно на други сходни дребни обекти изгоря в атмосферата и в последна сметка се разпадна на дребни части вследствие на детонацията.
 метеорит, удар със Земята, астероид, Ламанш, 2023 CX1, Sar 2667 Снимка: Daily Mail
В резултат на случая няма потърпевши, защото съгласно учените всички останали части са паднали в Ламанша. Във всеки случай този метеорит не се смяташе за евентуално рисков заради дребния си размер.
 метеорит, удар със Земята, астероид, Ламанш, 2023 CX1, Sar 2667 Снимка: Daily Mail
Въпреки че, в случай че метеоритът или негови фрагменти бяха паднали в гъсто обитаема част на Франция, това можеше евентуално да аргументи вреди на здания или съществено да нарани някого.
 метеорит, удар със Земята, астероид, Ламанш, 2023 CX1, Sar 2667 Снимка: Daily Mail
Според учени от Европейската галактическа организация това е едвам седмият път в историята, когато е допустимо тъкмо да се предскаже рухването на метеорит на Земята. Учените считат, че наблюдението и прогнозирането на рухването на такива неопасни метеорити е доста добра процедура, тъй като може да помогне при прогнозирането на вероятното рухване на в действителност огромна галактическа канара.

Учените считат, че към този момент няма метод да се предпазим от сходна злополука. Досега един от методите може да бъде да се отклонят метеоритите от траекторията им на полет, както направи галактическият транспортен съд DART предишния септември. Но това събитие се е случило на разстояние милиони километри от Земята и учените към момента не са сигурни дали такова устройство може да промени траекторията на полета на метеорита, в случай че е доста покрай планетата.

Сега учените считат, че метеорити с диаметър над 100-140 метра са евентуална заплаха за Земята. Ако подобен камък падне от небето, ударът ще освободи еквивалента на 1000 атомни бомби, хвърлени над Хирошима през 1945 година

И в случай че метеорит с диаметър 1 км или повече падне на Земята, тогава тази злополука може да докара до изгубването на нашата цивилизация. Между другото, при започване на март тази година сходен метеорит, наименуван 2001 CB21, би трябвало да прелети около Земята отблизо разстояние. Ако нещо промени траекторията си, тогава това ще бъде последното събитие, за което хората ще схванат.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР