В 27-те държави от Европейския съюз остава широк диапазонът на

...
В 27-те държави от Европейския съюз остава широк диапазонът на
Коментари Харесай

Страните в ЕС с най-високи и с най-ниски цени на потребителските стоки

В 27-те страни от Европейския съюз остава необятен диапазонът на цените на услугите и на потребителските артикули, в това число храните и напитките, съгласно данните на статистическата работа на Европейски Съюз.

Най-скъпата за живеене страна през предходната година е Ирландия, където разноските за живот са били с 46,4% по-високи от междинните за Европейски Съюз. Следват Дания (+44,5%) и Люксембург (+36,8%).
 В кои европейски страни лихвите по ипотечните заеми са най-високи и в кои - най-ниски
В кои европейски страни лихвите по ипотечните заеми са най-високи и в кои - най-ниски

Къде стои България

От огромните страни, най-близо до " златната среда " е Италия, където цените на стоките от потребителската " кошница " са единствено с 0,2% по-високи от средноевропейските. Близо до ценовата междинна позиция, са още Германия (+8,9% над средното) и Испания (-3,5% под средното).

За предходната година, Румъния е измежду най-евтините за живеене страни в Европейски Съюз, където би трябвало да платите (ако сте там) 42,2% по-малко за стокиге от потребителската " кошница ", по отношение на междинното за Европейски Съюз.
 Кога ще настъпи криза в Европа
Кога ще настъпи криза в Европа

Прогнозата на най-голямата европейска банка HSBC

Според равнището на цените на главните потребителски артикули и услуги по отношение на междинния индикатор за Европейски Съюз , в България (-41,3% под междинното за ЕС) и Полша (-38,5%) цените също са много по-ниски от междинните за Общостта . Но както знаем в България, междинните приходи у нас също са много по-ниски от междинните в Европейски Съюз.

Така да вземем за пример, за предходната година облеклото и обувките в Дания са били най-скъпи от страните в Европейски Съюз, а в България те са били най-евтини. У нас също по този начин най-евтини са били и алкохолните питиета и тютюневите произведения, демонстрира отчет на Евростат.
 България е страната в Европейски Съюз с най-евтини алкохол и цигари
Държавата с най-евтини алкохол и цигари в Европейски Съюз

Големите ценови разлики се дължат главно на особеното данъчно отнасяне на тези артикули в страните от Европейски Съюз

Разликата в цените на алкохола и цигарите сред страните в противоположните краища на " класацията " доближава 3,3 пъти през 2022 година, което се дължи главно на разликите в данъчното облагане на тези артикули. На второ място по величина на разликата в цените, е заплащането за престой в хотели и посещаване на заведения за хранене - разликата е над 3 пъти.

Но в действителност, в Европа най-скъпите и най-евтините за живеене страни - по отношение на междинното за Европа, а не за популацията на съответната страна - обаче не са включени в Европейския съюз. Лидери по разноски на живеене са: Швейцария (+74,3% над междинното за Европа), Исландия (+59% над междинното за Европа) и Норвегия (+42,9%).

На противоположния край е цената на потребителската " кошница " в Турция, която е с 60% по-евтина от междинната за Европа, и в Северна Македония - с 49% по-евтина.
 Най-конкурентоспособните стопански страни в света
Най-конкурентоспособните стопански страни в света

Начело в класацията не са огромни държави
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР