В 21-ви век са недопустими опитите за пренаписване на историята

...
В 21-ви век са недопустими опитите за пренаписване на историята
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Недопустима е търговия с българската памет

„ В 21-ви век са неприемливи опитите за пренаписване на историята и за разделяне на героите на наши и непознати. България има безапелационна позиция против търговията с българска памет и български герои. “

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на представянето в Българската телеграфна организация на фототипно издание на сборника на братя Миладинови „ Български национални песни “ и „ Събрани съчинения “. Събитието се организира във връзка 160-годишнината от гибелта на братята.

„ Огромно е смисъла на делото на братя Миладинови, чиято еманация е сборникът им с български национални песни, който събира гения, историята, светоусещането на българския народ и ги прави притежание на интернационалната общност, която по това време би трябвало да разбере, че на картата на Европа съществува един популярен народ с голямо духовно благосъстояние “, посочи Йотова.

Тя дефинира братя Миладинови като най-типични представители на българската възрожденска мисъл и акцентира дейната им активност за църковно служене на български език, за основаване на български учебни заведения, за преподаване на български език.

Вицепрезидентът уточни, че в българските учебници не е задоволителна информацията за братя Миладинови, както и за българската история след Берлинския конгрес.

На представянето на сборника участваха и членове от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Република Северна Македония. Илияна Йотова им благодари за експертната работа. Вицепрезидентът е безапелационна, че решаването на разногласията сред България и Северна Македония не може да става под диктата на европейските сътрудници. Йотова дефинира като мощни заключенията на извършения в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност.

„ За първи път в формален документ беше записано като наш главен приоритет спазването на правата на българските жители и хората с българско съзнание в Република Северна Македония. За първи път има развиване на Договора за добросъседство със основаването на съответните комисии, с цел да се стартира съответна работа в разнообразни сфери. Ред е на Скопие “, уточни вицепрезидентът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР