Увреждането на черния дроб е едно от най-известните последствия от

...
Увреждането на черния дроб е едно от най-известните последствия от
Коментари Харесай

Вашият черен дроб може да се увреди от алкохол, дори и да не пиете

Увреждането на черния дроб е едно от най-известните последици от несъразмерната консумация на алкохол. Но най-малко е симптом, че се забавлявате, нали по този начин? Е, не всеки път. Оказва се, че някои чревни бактерии създават алкохол и могат да повреждат черния ви дроб, без даже да ви дават краткотрайното наслаждение от самото пиянство, което е много непочтено.

Около една четвърт от международното население страда от неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). При нея мазнините (триглицериди) стартират да се натрупват в черния дроб и пречат на вярното му действие (без хората да е налична несъразмерна консумация на алкохол). Какво тъкмо я поражда? Учените не са сигурни. Ново проучване, оповестено в Cell Metabolism обаче твърди, че името ѝ е малко подвеждащо.

Джинг Юуан от Китайския институт по педиатрия и неговите сътрудници са изследвали пациент, който е страдал от изострен НАМЧБ и се е напивал всякога, когато е ядял богати на захари храни (състояние, известно като синдром на авто-пивоварната или ABS). ABS нормално се асоциира с инфекции, породени от потреблението на квас да вземем за пример. Този съответен човек обаче не е имал сходна зараза и не е откликнал на лекарства, чиято цел е да се преборят с нея.

Юуан взема решение да изследва въпроса по-сериозно и открива, че алкохолът идва непосредствено от чревната бактерия. „ Бяхме сюрпризирани от обстоятелството, че бактерия може да създаде толкоз доста алкохол – споделя той. – Когато тялото се пренатовари и не може да разгради алкохола, създаден от тези бактерии, може да развиете мастна чернодробна болест, даже и да не пиете. 

След като изследват изпражненията на хората, страдащи от сходно положение, учените откриват и коя тъкмо бактерия предизвиква всичко това. А точно - вариантът Klebsiella pneumonia . Въпреки че се среща в храносмилателната система на съвсем всички хора, по-голямата част от K. pneumonia създава дребни количества алкохол. Щамовете, на които Юуан се натъква при хората с НАМЧБ обаче създават 4-6 пъти повече (т.е. все едно вместо чаша вино, да изпием цяла бутилка).

Юуан открива, че 60 % от проучените хора в Китай, които страдат от НАМЧБ, имат чревна бактерия, която създава доста количество алкохол (макар и рядко толкоз, че да се проявят признаци на опиянение). Казано другояче – храносмилателната система на всеки седми създава задоволително алкохол, че да повреди черния му дроб, без да го напие.

„ НАМЧБ е хетерогенно заболяване. Причините за него могат да са доста – споделя Юуан. – Нашето проучване демонстрира, че K. pneumonia най-вероятно е една от тях. Тези бактерии могат да увредят черния ви дроб сходно на алкохола. В този случай обаче вие нямате избор. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР