Увеличените от президента Тръмп мита за китайски внос за 200

...
Увеличените от президента Тръмп мита за китайски внос за 200
Коментари Харесай

Митата на САЩ върху китайски стоки за 200 млрд. долара влязоха в сила

Увеличените от президента Тръмп мита за китайски импорт за 200 милиарда $ влязоха в действие и това ускори напрежението сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Асошиейтед прес.

Увеличението на митата над китайския импорт от 10 до 25 % влезе в действие от през днешния ден (0 ч и 1 минута източноамериканско време).

Китай съобщи, че надълбоко съжалява за решението на Съединени американски щати да усилят митата и добави, че ще наложи контрамерки.

Продължават обаче и договарянията, които вероятно да предотвратят задълбочаване на комерсиалната война сред двете най-големи международни стопански системи.

Пазарите като цяло не реагираха на нарасналите мита, очаквайки резултата от договарянията, показва Ройтерс.

Снощи договарянията в американската столица бяха обновени, като китайските участници, водени от вицепрезидента Лиу Хе, бяха признати от финансовия министър Стив Мнучин и непрекъснатия търговски представител Робърт Лайтхайзър. Разговорите им би трябвало да продължат и през днешния ден.

Преди договарянията Тръмп разгласи, че двете страни са били покрай договорка, само че китайците са се пробвали да я предоговорят.

Той добави, че е подготвен да усили размера на в допълнение облаганите китайски артикули с още 325 милиарда $.

Американският президент стартира комерсиалната война с Китай преди година, тъй като счита азиатската страна за некоректен съперник поради несъответствията в стокообмена посред им и нарушаването на интелектуални права.

Според Международния валутен фонд икономическия спор сред Съединени американски щати и Китай съставлява опасност за световната стопанска система.

Тръмп отива на договаряния с Китай в мощна позиция, разяснява "Вашингтон пост ". Китайската стопанска система е по-зависима от вноса от Съединени американски щати, в сравнение с противоположното. Китайският напредък се забавя, до момента в който стопанската система на Съединени американски щати (за разлика от неуместните и голословни рецензии на Тръмп към политиката на Федералния резерв) основава работни места с бързо движение, установи вестникът.

Лондонският "Гардиън " показва вярата на вложителите, че комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай ще бъдат сполучливи, защото в противоположен случай може да се стигне до огромна комерсиална война. Умерените намаления на показатели като FTSE 100 на "Файненшъл таймс ", немският Dax, френският CAC и други се преценят от анализаторите като симптом, че вложителите чакат двете страни да се договорят, макар че комерсиалните договаряния са несигурна работа и постоянно е допустима ескалация на напрежението, преди да се стигне до сключване на съглашение.

Вестникът напомня, че Тръмп се пробва да отвори китайските пазари за американските компании и да ги отбрани от принудата да дават свои технологии, с цел да влизат в партньорство с китайски компании. Още по-голяма грижа за Тръмп е големият търговски недостиг на Съединени американски щати по отношение на Китай. Но за жалост на Белия дом тази негова тактичност към този момент единствено потиска търговията с Китай, а не понижава комерсиалния недостиг на Вашингтон с останалия свят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР