Руският и украинският език не са сходни. Дори думите в

...
Руският и украинският език не са сходни. Дори думите в
Коментари Харесай

Украински журналист пред Дарик: Руската пропаганда трудно може да бъде спряна въпреки мерките

Руският и украинският език не са сходни. Дори думите в българския и украинския са по-близки, по отношение на съветския. Най-близъкдо украинския е беларуският, полският и българският. И чак след тези езици идва съветският. Това е мит, че съветският и украинският са идентични и че няма разлика сред тях. Той е основан от руснаците. Когато ти и сътрудниците ти говорите, аз разбирам най-малко 50% от това, което казвате или най-малко съответни думи. Но когатоговорите по-бързо е проблем за мен.

Не виждам дискриминация, тъй като съвсем всички украинци знаят украинския език. В някои райони е по-трудно, тъй като там приказват напълно на съветски, само че отново знаят някакъв украински. Ние учим в учебно заведение украински и той е формалният език за медиите. След войната ние се опитаме да пазиме украинския език и това не значи, че желаеме да изолираме рускоговорящите украинци. В домовете си тези хора могат да приказват на съветски, само че когато излязат на открито, би трябвало да е украински. Ако някой украинец ми приказва на съветски, аз ще го помоля да приказва на украински. Или даже да не го знае, ще съм удовлетворен, в случай че най-малко каже няколко думи. Проблем са най-възрастните, за които е мъчно да свикнат да приказват украински. Ако мога да обобщя, всички обществено и на открито би трябвало да приказват на украински.

Обичам моята специалност и не бих споделил, че имам компликации. За разлики сред в този момент и преди войната….. Ами нямам свободно време. Аз съм водещ на вести и кореспондент, ресорът ми е енергетика и сигурност на енергетиката. При нас обстановката е доста тежка, тъй като всеки ден агресорът бомбардира нашата енергийна инфраструктура. Наистина не си представям какво ще се случи идната зима. Имам доста работа и трябваше да разширя познанията си по тематиката. Преди войната енергетиката не беше известна тематика в Украйна. Аз просто правех някакви репортажи за баби, които се оплакват, че имат неточности във фактурите за ток или по-високи сметки. В момента това е доста друго. За нас тази тематика има огромен приоритет. Ако нашата енергийна система работи, ние ще оцелеем.

Не, няма по какъв начин. Ние забранихме съветските медии прeди няколко години - украинските малките екрани, в които се приказва на съветски или притежателят е руснак. Ние забранихме всички медии, които имат нещо общо с Русия. В момента главният проблем са каналите в Телеграм. Тази обществена мрежа е най-популярната в Украйна и това е доста огромен проблем, тъй като по този начин хора се засипват с доста съветска агитация и дезинформация. Това се случва и в другите обществени мрежи. Те са доста по-опасни от главните одобрени медии.

Знам, че нашият парламент сега мисли да вкара някакви регулации на каналите в Телеграм. Това е доста рисков нов тип медия, тъй като хората могат доста елементарно да основат канал, който да има хиляди почитатели. Никой не следи какво се качва там, а в действителност може да е всичко. Не можеш да знаеш и кои са хората вътре и кой стои зад тези сметки. Невъзможно е да схванеш името на индивида против теб.

Ще е ужасно, в случай че се борите с съветската агитация, тъй като тя продължава да съществува в европейските страни. И виждаме, че това е огромен проблем. Това посещаване в България ми демонстрира радикално друга вероятност, аз не си представях, че има такива огромни медии като Вашата, които се борят с дезинформацията и наблюдават и отразяват какво се случва в Украйна. Продължавайте да се борите с съветската агитация!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР