Увеличението на парите за музеи, галерии и библиотеки с 12

...
Увеличението на парите за музеи, галерии и библиотеки с 12
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Няма ги парите за музеите, галериите и библиотеките

Увеличението на парите за музеи, галерии и библиотеки с 12 милиона лв., признато от депутатите при гласуването на второ четене на новия бюджет мистериозно са изчезнали от постановлението на Министерския съвет за осъществяването на фиска. Скандалната вест пристигна от някогашната депутатка и правист, част от Отровното трио, Мария Капон.

Тя разгласява документи, свързани с изненадващата липса на средствата. Припомняме, през февруари библиотекари и музейни чиновници излязоха на митинг поради ниските им заплати, към този момент доближаващи се до минималните ставки за страната. Впоследствие шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански, през днешния ден номиниран за гуверньор на Българска народна банка, внесе ремонти в бюджета, с които бяха гласувани въпросните 12 милиона лв.. Оказва се обаче, че черно на бяло те не са обнародавни.

Ето какво изяснява Капон:

" Средствата бяха първоначално отхвърлени в бюджетна комисия, единствено че по време на дебатите за Бюджет 2022 година в пленарна зала изненадващо бяха гласувани след предлагането на ръководителя на комисията по бюджет Любомир Каримански. Това е безумство и " повече от странно” разминаването в текстовете на постановлението на Министерски съвет, проекта на предписание и най-вече Закона за държавния бюджет, защото не може подзаконов нормативен акт да трансформира текст, гласуван от националното съвещание ".

Сумата от 12 млн. лева е за фонд работна заплата, осигуровки и издръжка на институциите.

" И забележете на 4 март в Държавен вестник е оповестен Бюджет 2022 и там в точка 10.2 тези средства попадат. Впоследствие е дипломиран и проект на предписание на Министерския съвет (ПМС), с което се регламентира разходването на тези средства. В него, в точка 19 и точка 30 са разпределени средствата към музеите - съответно за общинските и районните музеи и за националните. При първите, средствата влизат в съответната община, а вторите са под шапката на министерството на културата.

Защо текстовете на член 19 и член 30 от съгласувания проект на Постановление на Министерски съвет за 12 млн. лева за музеи и художествени галерии съгласно член 1, алинея 5, т.10. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година са отпаднали и са заменени с други текстове в обнародваното на 22 март 2022 година Постановление на Министерски съвет №31 от 17 март 2022 година?! ", пита Капон.

И разяснява:

" Чудите ли се още за какво ръководещата партия в обединението санкционира Каримански, като подвига втора кандидатура за Българска народна банка? Ами, тъй като не може да бъде ръководен и не се подчини на министъра на финансите по този текст! Точка! ".

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР