Увеличение на доходите, по-висок осигурителен праг, помощи, и повече ваучери

...
Увеличение на доходите, по-висок осигурителен праг, помощи, и повече ваучери
Коментари Харесай

След 1 април: По-висок осигурителен праг, повече помощи и ваучери


Увеличение на приходите, по-висок застрахователен предел, помощи, и повече ваучери за храна за работещите от 1 април.

Минималната работна заплата от 650 става 710 лв..

Синдикатите обаче желаят още едно нарастване с актуализацията на бюджета през юли, тъй като настоящето е изядено от инфлацията през февруари.

Майчинството през втората година също ще е в по-голям размер – 710 лв..

Месечните помощи за развъждане на деца в фамилии с приход на човек до 510 лв. нарастват. За едно дете на 50 лв., за 2 – 110, за 3 – 165 лв., за 4-ри деца 175 лв.. Семейства с приходи до 610 лв. на човек ще получават 80% от цялостния размер на помощта.

Максималният застрахователен приход се подвига – от 3000 на 3400 лв..

Работещите, които получават ваучери за храна към този момент ще могат да взимат не до 80 лв. месечно, а до 200 лв.. И новото - с тях ще може да се заплащат и ток, вода, парно.

Емануил Динев сега получава оптималния размер ваучери - 80 лв. месечно, само че с инфлацията усеща, че те стигат едвам за две влизания в магазина. Очаква даже да не получи максимума от 200 лв. за ваучери, сумата във ваучери да се усили.

„ Ако останат парички след пазара мога да погася някоя от битовите сметки водата, топлофикация, ток “, показва той.

С повдигането на сумата до 200 лв. и разширението на обсега за погасяване и на комунални услуги, компаниите оператори на ваучери регистрират повишен интерес от страна на работодателите.

Работодателските организации регистрират, че спомагателен приход, който дават компаниите на чиновниците си под формата на ваучери е необлагаем – работодателят няма спомагателни разноски, служителят също.

„ Ако работодателя е решил да усили работната заплата поради измененията и по-големите равнища на инфлация, в този момент може да добави това нарастване през обществени разноски под формата на многоцелеви ваучери “ прецизира мениджърът Станислав Попдончев.

Във компанията на Емануил в този момент вършат плановете с какъв брой да бъдат увеличени ваучерите.

Експертите показват още, че ваучерите оказват помощ и за изсветляването на стопанската система, а по този начин и приходите от Данък добавена стойност са сигурни.

Засега няма изясненост от кой момент топлофикациите, енергийните дружества и ВиК операторите ще одобряват ваучери като платежно средство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР