Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) вследствие

...
Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) вследствие
Коментари Харесай

Все повече приети в болница заради безконтролен прием на лекарства - Здраве

Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) в резултат на безотговорен банкет на лекарства, сподели началникът на Отделението по гастроентерология в „ УМБАЛ-Пловдив “ доктор Цветка Лахтариева.

Нарастването почнало след третата вълна на COVID-пандемията, само че продължава и все още, защото хората се научиха да одобряват от време на време и прекомерно огромен брой разнообразни групи лекарства, както и в дози, които са рискови.

Оказа се, че ползата към медикаментите е огромен, а визиите за свойствата и опциите им са нереалистични, уточни тя. Според нея доста хора живеят със заблудата, че колкото и препарати да одобряват, по-късно ще вземат хепатопротектор, който изтрива резултатите на другите лекарства като с магическа пръчица. Същият митологичен облик се придава и на питателните добавки , за които много пациенти мислят, че са решение и на някои житейски проблеми.

Много младежи, които поддържат форма във фитнесите, се предоверяват и купуват от продуктите за трупане на мускулна маса , които се оферират там, наивно вярвайки, че са безвредни.

Значителна група пациенти са и тези, които прекаляват с витамините . Те въобще не се преценяват с допустимите граници на дневен банкет, тъй като всеки витамин във високи дози може да провокира странични резултати. Прекаляването, даже с витамини, да вземем за пример с витамин С, може да провокира коремни болки, диария, стомашно-чревни разстройства, промени в съсирването.

Пациентите, които постъпват за лекуване в отделението най-често са с кървене от стомаха, дебелото и тънкото черво, хранопровода, с отровен хепатит с изява на жълтеница, уточни доктор Лахтариева. Друг притеснителен признак е зачестилата изява на псевдомембранозен колит, който от рядка диагноза, се трансформира в постоянно срещано заболяване. Възникването му е непосредствено обвързвано с приема на антибиотици за дълъг интервал от време, и по-специално на широкоспектърни “, сподели доктор Лахтариева. За наслада, болестта е лечимо, само че при запуснати случаи или повредено общо положение може да се окаже даже съдбовно.

Лечението на всички тези болести продължава към 10 дни, като нормално стартира в стационара, а по-късно продължава в домашни условия. На пациентите с изключение на лекарства се назначава и диета, която играе значима роля във възобновяване на здравето.

Най-важното е обаче да се спре приемът на медикаменти и хранителни добавки без лекарско наставление, с цел да не се получават рецидиви, сподели доктор Лахтариева.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР