Увеличаване Преглед на оригинала [Investing.com] Смаляване Още по темата Вечерни

...
Увеличаване Преглед на оригинала [Investing.com] Смаляване Още по темата Вечерни
Коментари Харесай

Италия потопи еврото и световните пазари


Увеличаване
Преглед на оригинала [Investing.com] Смаляване
Още по тематиката
Вечерни вести: Повече еврофондове за България за догонване на Европейски Съюз, Италия разклати пазарите

И още: Борисов ще разиска с Путин АЕЦ " Белене " и газовия хъб; пукотевица с жертви в белгийския град Лиеж; къде и каква е новата апаратура на Кристо
29 май 2018
Паоло Савона - евроскептикът в oсновата на спора в Италия

Основните терзания на президента Серджо Матарела по отношение на Савона са скептицизмът му към еврото и антигерманските му настройки
28 май 2018
Италия се насочва към предварителни избори

Президентът отхвърли да утвърди евроскептичен стопански министър и назначи някогашен чиновник на МВФ за краткотраен министър председател
28 май 2018 Политическата рецесия в Италия се отрази отрицателно на съвсем всички международни борсови показатели във вторник, а еврото претърпя един от най-лошите си дни в последната година, като се свлече до съвсем едногодишно дъно по отношение на $. Единната валута се намали до 1.1518 за $, преди да възвърне отчасти загубите, и към 16.45 часа се разменя за 1.1574 $.

Причината за всеобщия скептицизъм на пазара е, че Италия най-вероятно върви към повторни избори. В понеделник президентът на страната Серджо Матарела отхвърли да назначи за стопански министър видния критик на еврото Паоло Савона, само че реакцията от двете най-големи партии в Народното събрание, придвижването " Пет звезди " и " Лига ", беше твърда, като се чуха и оферти за импийчмънт на президента, което би било казус в новата история на страната.

Инвеститорите се притесняват, че нови избори могат да се трансфорат " де факто " в референдум за участието на Италия в еврозоната и ролята на страната в Европейски Съюз, отбелязва Reuters.

Индексите надолу

Италианският показател FTSE MIB загуби близо 2% от цената си, откакто в понеделник се намали с още 2.1%. Очаквано най-големите губещи са банковите акции. Тази вълна не важи единствено за Италия, само че и за Франция и Германия, където банките също означават ден надълбоко на алена територия.

Спредът (разликата в лихвите) сред италианските и немските 10-годишни облигации набъбна до 235 пункта - най-високото равнище от ноември 2013 година. Лихвите по италианските скъпи бумаги се покачиха до 2.9%.

" Това е пързалка и в случай че пързалката продължи, се появява въпросът къде е нейният край ", разяснява пред Reuters Джон Харди, шеф в Saxo Bank. Той подсети, че през 2012 година президентът на Европейската централна банка Марио Драги даде обещание непоклатимост на еврото. " Ако тази наклонност продължи още няколко сесии, би трябвало да забележим публично мнение ", добави той.

В Германия, Франция и Англия показателите губят над 1% от цената си, като най-големите губещи на всички места са банките. Общоевропейският показател Euro Stoxx намалява цената си с 1.5%. Безпокойствието в Европа докара до осезаемо намаляване и от другата страна на океана. В Съединени американски щати Dow Jones, S&P и NASDAQ отвориха с намаления сред 0.4 и 0.7%.

Проблемната Испания

Лошите вести за Европейския съюз не стопират дотук. На фона на политическата рецесия в Италия е допустимо да се зададе и нова такава в Испания, където в петък в Народното събрание ще има избор на доверие за министър-председателя Мариано Рахой. Испанският показател IBEX губи 2.5% от цената си към края на сесията във вторник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР