Уважаеми преподаватели, докторанти, студенти и служители на УНСС, Във връзка

...
Уважаеми преподаватели, докторанти, студенти и служители на УНСС, Във връзка
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС с официално изявление след скандала спреподавател

Уважаеми преподаватели, докторанти, студенти и чиновници на УНСС ,

Във връзка с медийни изявления, отнасящи се до дисциплинарното уволняване на доцент Мартин Осиковски желая да заявя следното: Дисциплинарното уволняване на доцент Мартин Осиковски е във връзка негови погрешни изказвания за политическа пропаганда в УНСС или пропаганда, проведена от УНСС.

Неверните изказвания са, че на централния вход на УНСС са употребявани партийни знаци на политическа партия, както и че при визитата на министър-председателя на 2 април 2021 година е осъществяван, по думите на доцент Осиковски, „ политически агитпроп “. На базата на тези погрешни изказвания доцент Осиковски инициира медийна акция против УНСС , като крайният резултат бяха десетки отрицателни изявления за нашия Университет. За мен тези обвинявания са доста съществени и аз не мога да остана безразличен – както и доцент Осиковски споделя: „ законите на Съвестта не ми разрешават да подмина това с нехайство – иначе не мога “. Съгласно процедурите по Кодекса на труда желаех документално пояснение от доцент Осиковски, с искане да показа доказателства за своите изказвания. Такива доказателства не бяха показани. На базата на тези пояснения и след преценка на всички условия по този проблем, свързани с положителното име на Университета и преданост към работодателя, на 21 април 2021 година взех решение за дисциплинарно уволняване според Кодекса на труда. До момента съм дал десетина изявленията по тематиката за разнообразни медии, в това число и няколко малките екрани. Не се укривам и не страня тематиката. За разлика от доцент Осиковски, навреме съм уведомил за решението си академичната общественост в лицето на Ректорския съвет, Ректорско-деканския съвет и Академичния съвет на УНСС. Взимам решенията си самичък и не се укривам зад групови решения.

Решението ми не е прочувствено, не употребявам обидни квалификации и манипулативни подмятания. Не се въздействам от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, обстоятелствата и закона. Уважавам професионалните и човешките качества на доцент Осиковски и по тази причина желая ясно да заявя – неговото уволняване по никакъв метод не е обвързвано с изложение на политически възгледи или ограничение на свободата на словото. Свързано е само с неговите погрешни изказвания за политическа предизборна пропаганда на територията на Университета. В нашия Университет при всяка изборна акция има десетки претенденти от разнообразни политически партии, настоящи политици и заемащи държавни постове.

Това в никакъв случай не е било и няма да бъде проблем в академичната гилдия, където царува дух на приемливост и схващане към възгледите на другите. Никога политическите пристрастия не са пренасяни на територията на университета. Аз и моят екип сме потвърдили, че насърчаваме обществения разговор, откритостта и прозрачността при вземането на решения и в университетския живот на УНСС. Уважавам всички, които показаха мнение по този в действителност сериозен проблем, макар съществуването на обидни квалификации, които надалеч надвишават положителния звук. Давам си сметка за отзвука.

Но когато приказваме за истината, морала и съвестта, би трябвало да отидем до дъно. Моята съвест и морални правила не ми разрешават да отмина с лека ръка тежките погрешни изказвания и обвинявания за политическа пропаганда на територията на Университета, отправени от доцент Осиковски. Публично приканвам доцент Осиковски да показа доказателства за своите изказвания (аудиовизуален материал или решения на способен държавен орган) – само че не колажи, и не фотоси от 2019 година, а същинските обстоятелства от 2 април 2021 година Ще преразгледам решението си за уволнението единствено при едно- само изискване – когато доцент Осиковски показа и най-малкото доказателство за реализиране на предизборна пропаганда, според законите и Конституцията на Република България. В края на това изказване желая да осведомявам всички, че според решение № 211-НС, София 23 Изменник на родината, 03.04.2021 на способния орган по изборите, а точно Районната изборна комисия, във връзка сигнал от госпожа Мария Илийчова Георгиева, прокурист на КП „ ИЗПРАВИ съдебна експертиза! МУТРИ ВЪН “, предизборна пропаганда в УНСС няма и сигналът е оставен без почитание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР