Уважаеми народни представители, истината е една - това правителство няма

...
Уважаеми народни представители, истината е една - това правителство няма
Коментари Харесай

Петков: Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец

" Уважаеми народни представители, истината е една - това държавно управление няма да позволи да се краде от българския поданик, и тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до действително правораздаване ". С тези думи от парламентарната естрада министър председателят Кирил Петков се обърна към депутатите във връзка импортирания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към държавното управление. Министър-председателят опроверга претекстовете, с които опозицията желае оставката на кабинета за неуспех във финансово-икономическата политика.

Петков изброи част от постигнатите триумфи, измежду които нарастването на минималната работна заплата. Посочи, че с актуализацията на бюджета за тази година от юли минималната пенсия би трябвало да стане 467 лева Премиерът открои помощта за младите фамилии - в допълнение данъчно облекчение и отпадане на таксите за ясли и детски градини.

Той уточни още и нарастването на бюджета за обучение, гарантирането на " почтено заплащане “ на работещите в здравната система, финансовата поддръжка за хората с увреждания. Помощта за бизнеса и за битовите консуматори за високите цени на тока и газа също бяха упоменати. Премиерът сподели, че е утвърден и Планът за възобновяване и резистентност, с който се плануват 13 милиарда лева.  Посочи, че се изисква в тази връзка приемането на над 20 законодателни начинания.

Относно гласуваната на първо четене актуализация на държавния бюджет, Петков разяснява също, че се плануват нула % Данък добавена стойност на хляба, 25 стотинки отплата при зареждане на бензин и дизел, понижаване на Данък добавена стойност ставката на парното на 9 %. Премиерът сподели, че дефицитът ще бъде непокътнат на 4,1 %.

" Дългът понижава от 31.2 милиарда лева към края на предходната година до 30.5 милиарда лева “, уточни той. " Абсолютно погрешно е изказванието, че хазната е останала без пари “, добави Петков.

Министър-председателят обърна внимание, че фискалният запас сега е с 9.3 милиарда лева при минимално законово условие от 4.5 милиарда лева Премиерът акцентира, че интернационалните финансови институции са удостоверили позитивния кредитен рейтинг на страната, а Българската банка за развиване също е на облага.

Според министър-председателя измежду сполучливите дейности на държавното управление са прекратяването на " инхаус “ процедурите и прекъсване на неефективните контракти за инфраструктура. Новият модел на ръководство на коронавирус рецесията, на база интензивни кревати, да минем през петата вълна без локдаун и без спиране на просветителния развой, също беше откроен като сполучлив от премиера Петков.

" Днешният избор на съмнение не е действителна функционалност на постигнатите резултати в областта на стопанската система, а действително основан на други наши резултати “, акцентира той. По думите измежду тези резултати са прекратяването на контракта за фито-санитарния надзор на граничния пункт " Капитан Андреево “, стъпките към реализиране на правосъдна промяна, преустановяване на практиката със " златните паспорти “.

Петков сподели, че Сотир Цацаров се е отдръпнал от поста ръководител на Комисията за противопоставяния на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Той уточни, че държавното управление е изготвило нов закон за КПКОНПИ и предлага комисията да бъде управлявана от настоящия вътрешен министър Бойко Рашков. По думите на Петков държавното управление е съумяло да обезпечи " действителната диверсификация от съветски газ “, като рапортува, че през юли ще бъде подготвена газовата връзка с Гърция.

След като още веднъж изрази мнение, че не приема претекстовете, с които от ГЕРБ-СДС желаят оставката на държавното управление, в края на изявлението си Кирил Петков се обърна депутатите с думите: " За страдание поради тези претекстове вие на следващия ден би трябвало да извършите действителното решение и имате действителния късмет да вкарате страната в политическа рецесия по време на война, да изпуснете историческото време за напредване на правосъдната промяна, да върнете назад съветския газ макар заплащането в рубли, да не приемете 23 закона, които са нужни да усвоим 13-те милиарда лв. от Плана за възобновяване и резистентност ". 

Той прикани съответно депутатите от " ИТН " (ИТН), досегашният съдружен сътрудник, да проявят разсъдък във връзка гласуването на вота на съмнение. Петков моли всички народни представители да си спомнят клетвата, която са положили при започване на 47-ото Народно заседание. След неговото изявление ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов се изправи на крайници и му ръкопляскаше. По-рано през днешния ден пред публицисти Йорданов съобщи, че самият той ще гласоподава срещу кабинета.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР