Уважаеми македонци, изслушах внимателно опасенията по отношение на македонския език

...
Уважаеми македонци, изслушах внимателно опасенията по отношение на македонския език
Коментари Харесай

Македонският език е вашият език и ние уважаваме това. Фон дер Лайен говори пред Собранието в Скопие

„ Уважаеми македонци, изслушах деликатно опасенията във връзка с македонския език и еднаквост. Няма подозрение, че македонският език е вашият език и ние изцяло почитаме това. Затова в модифицираното предложение написа македонски език без подготовка от Европейски Съюз “. Това сподели председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщението си към депутатите в Народното събрание на Северна Македония, заяви Българска телеграфна агенция.

Според Фон дер Лайен предлагането "зачита и вашата национална еднаквост ".

Председателката на Европейската комисия приказва пред Собранието в Скопие, на което депутатите би трябвало да обсъдят така наречен френско предложение за началото на европреговори. Докато Урсула фон дер Лайен отправяше своето обръщение от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис "НЕ! ".
 Представители на опозицията са вдигнали плакати с надписи
Разглеждането на френското предложение се случва и на фона на нестихващи митинги в Скопие. В четвъртък протестиращи пред Народното събрание оставяха отпечатъци с алена багра по улицата, оповестяват медиите в Скопие. Двама души бяха задържани, откакто замерваха постройката на Собранието с яйца.
 Протестиращи пред Народното събрание в Скопие. На някои от флаговете се виждат руски знаци.
Северна Македония "трябва да направи крачка напред към Европейския съюз ", сподели Фон дер Лайен. „ Позволете да ви уверя още един път. Двустранните въпроси като тълкуването на историята не са условие в договарянията за присъединение “, изясни тя.

На съвещанието участваха президентът Стево Пендаровски, министър-председателят Димитър Ковачевски, министри, както и висши представители от страната и чужбина.

Т.нар. планува българските условия пред Скопие да се трансфорат в част от уговорките на Северна Македония пред Европейски Съюз. Целта му е да докара до повдигане на ветото, което България наложи върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

Българският парламент да утвърди предлагането в края на юни. В петък държавното управление в Северна Македония стартира да се съветва по тематиката с политици и специалисти, а ден по-късно започнаха многохилядни митинги против френското предложение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР