Уважаеми г-н председател,Уважаеми колеги народни представители,Обръщаме се с призив Министерският

...
Уважаеми г-н председател,Уважаеми колеги народни представители,Обръщаме се с призив Министерският
Коментари Харесай

Декларация на ПГ на „Продължаваме промяната“ във връзка с държавния бюджет за 2023 г.

Уважаеми господин ръководител,
Уважаеми сътрудници народни представители,

Обръщаме се с апел Министерският съвет на Република България да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023-а година, както повелява Законът за обществените финанси.
Срокът за това изтече, а задължението на Министерския съвет не е изпълнено.

Възможно ли е просто да удължим бюджета от 2022-а година?

Да, допустимо е!

Правилно ли е?

Не, не е вярно!

Първо, сега рецесиите вземат друга посока всяко тримесечие, в случай че не и всеки месец. Тази променлива среда изисква съответни решения. Особено значимо е това за приходите на българите. Активна политика по приходите – това чакат хората.

Затова ние предлагаме нарастване на минималната работна заплата, повдигане на пенсиите и данъчни облекчения за младите фамилии. Не можем да оставим най-уязвимите хора да понесат сами инфлационния удар. Това би било безконтролно.

Действително,
в случай че реши, служебното държавно управление може още на следващия ден да вдигне минималната работна заплата с разпореждане на Министерския съвет.
Но без импортиран бюджет, това покачване няма по какъв начин да бъде обезпечено финансово.

От „ Продължаваме промяната “ ясно заявяваме, че в случай че служебното държавно управление не внесе бюджет за 2023-а година, ще изложим страната, бизнеса и хората на редица опасности:
– Съществуващите ограничения за бизнеса не могат да се финансират адекватно;
– Да не приказваме за въвеждане на нови ограничения, които несъмнено са необходими;
– А тъкмо това чакат българските жители от нас.

Улисани в политически маневри, дано не забравяме:
– Бизнесът чака гаранция за цената на енергоносителите,
– Пенсионерите чакат в допълнение нарастване на пенсиите, което да изпреварва инфлацията,
– Хората, които получават минимална работна заплата, чакат нейната актуализация,
– Работещите родители чакат спомагателни данъчни облекчения!

Ето за какво е необходим Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023-а година!

Нека си дадем сметка за още една заплаха. Ако няма предвидимост за държавните пари, мъчно ще получим финансиране от интернационалните пазари. Или в случай че вземем, ще излезе скъпо!

Има заплаха и от понижаване на кредитния рейтинг на България. Тогава по какъв начин ще осъществим решението на Народното събрание за въвеждане на еврото?

Настояваме Министерският съвет да си свърши работата!
Финансовото министерство заяви, че има три готови плана за бюджет за следващата година.
Призоваваме ги да внесат най-малко един от тях!
А ние, народните представители, ще поемем своята част от отговорността и ще създадем нужните промени, предстоящи от българските жители. Ще го създадем рационално, само че изрично.

Припомняме, че в безусловно същата обстановка през 2021-а година Асен Василев, като длъжностен министър на финансите, внесе бюджет.
И това беше вярното решение!
Нека актуалният длъжностен министър на финансите също да постъпи вярно!

Не знаем какъв брой време ще отнеме съставянето на постоянен кабинет.
И не одобряваме решението на служебния кабинет да заложи ориста на българските жители и бизнеса на политическата рулетка. А дали в този парламент има болшинство, което да се сплоти в грижата за хората, това ще стане ясно пред очите на всички в тази зала.

Всички български жители към този момент видяха, че България има опция да излезе от хроничната беднотия. Време е да спрем да караме най-уязвимите хора и дребните и междинни бизнеси все да стягат коланите. Време е да кажем завършек на дългогодишната бедност, на която бяха подложени българските пенсионери. Време е младите да спрат да напущат България, тъй като няма никаква смислена помощ от страната за фамилиите с дребни деца.

Както към този момент доказахме в предходното национално заседание и при приемане на последните три бюджета (две актуализации и един постоянен бюджет), ние ще създадем всичко допустимо да подкрепим жителите и бизнеса в тези тежки времена! Това може да стане, единствено в случай че има бюджет, по който можем да работим. Очакваме отговорно отношение от служебното държавно управление. Това прочее би трябвало да изисква и всяка виновна политическа партия в Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР