Уважаеми г-н Петков, през годините има натрупан сериозен брой въпроси

...
Уважаеми г-н Петков, през годините има натрупан сериозен брой въпроси
Коментари Харесай

АКФ: Време е за пълна прозрачност по руските енергийни проекти в България

" Уважаеми господин Петков,

през годините има насъбран сериозен брой въпроси за метода, по който са инициирани, извършени и изпълнени огромните енергийни планове на територията на Република България и най-много завършилите планове за разширение на газопреносната мрежа, които съставляват продължение на плана “Турски поток”. "

Така стартира отвореното писмо на Антикорупционния фонд до премиера Кирил Петков, с което се упорства за цялостна бистрота на българската част по съветските енергийни планове.

Разследващата организация декларира, че остават големи подозрения както за скрити геополитически цели, по този начин и за непосредствено корупционно въздействие в тези планове. Осветяването им като възможен източник на стратегическо корупционно въздействие е от изключително значение за битката с корупцията в България, пишат още от АКФ.

Споменаването на " Турски поток ", който някогашният министър председател Бойко Борисов обичаше да назовава неизвестно за какво " Балкански поток " е неслучайно. Тръбата е транспортен кулоар за съветски газ към съдружниците на Москва от Белград и продължава към Унгария, позволявайки заобикалянето на Украйна. България взе участие в плана със лични пари и заплати цели 3 милиарда лева по груби сметки, без да има " кранче " към личната си газопреносна мрежа, отказвайки се от предходните отговорности за такси транспорт, които " Газпром " плащаше. В същото време цели 12 години страната не приключи построяването на интерконектора с Гърция, който довежда азерска газ до страната ни и съставлява същинска диверсификация на доставките.

В своето писмо от през днешния ден от АКФ обобщават всички знаци за корупционни практики и злоупотреби при построяването на съветските енергийни планове у нас:

Директна политическа интервенция за нелегално ускорение на едни и закъснение на други конкурентни проекти;
- Непрозрачно образуване на консорциуми за осъществяване на строителните работи от овластени политически лица и посредници;
- Данни за директна парична корупция;
- Данни за пазаруване на “медийни” услуги под формата на контракти за медийно обслужване;
- Изкупуване на скъпи имоти земя от частни притежатели за задачите на инфраструктурните проекти;
- Необосновано и неразбираемо повишаване на строителните действия, в някои случаи до 400 % над в началото обявените;
- Плащане на “целеви” спомагателни заплати на висшия мениджмънт в българската енергетика за непосредствено пазаруване на въздействие.

Именно и поради всички тези фактори, Кирил Петков е свикан да показа обществено документите от всички протоколи от срещи на високо равнище сред български публични управляващи и съветската страна по тематиката създаване на „ Южен поток “ (2010-2014) и по-късно на продължението на “Турски поток” през България (от 2015 досега), в това число и на тези с присъединяване на президента на “Газпром” и на специфични пратеници на президента на Русия.

Освен това - да освети и одитира цялата документи на “Южен поток България” АД от съглашението за неговото основаване до извършените тръжни процедури за строителството, с необикновен акцент на всички непривични разноски като придобиване на парцели, възнаграждения за услуги и контракти за правно и медийно обслужване и прочие - като знаков образец за непрозрачно осъществяване на инфраструктурен план.

Правителството е призовано и да разгласява пътната карта или меморандума за развиване на газопреносната мрежа, подписан сред „ Газпром “ и българското министерство на енергетиката през 2017 година. Този документ се оказа “липсващ” съгласно изказване на българския енергиен министър, което към този момент би трябвало да е предмет на институционална инспекция на най-високо равнище.

АКФ желае и пбликуване на връзката сред Република България и Европейската комисия във връзка с газопровода “Южен поток” и продължението на “Турски поток”.

И още:

Публикуване на кореспонденцията и договорите, в това число тези за заеми, сред Република България, от една страна, и “Газпром” и неговите дъщерни сдружения, от друга, свързани с построяването на газопроводите.

Проверка и разсекретяване на получените сигнали в ДАНС за корупционни практики във връзка с тези планове и обзор на свършената работа по тях.

Публикуване на всички стенограми на Министерски съвет от 2010 година до момента, в които са обсъждани тези планове и са гласувани решения, свързани с тях.

" Уважаеми господин Премиер,
Горните претенции за издание на информация от висок публичен интерес не изчерпват всички проблематични корупционни точки в българската енергетика. Изпълнението им обаче ще бъде положително начало на бистрота и образец за ясно слагане на публичния интерес като главен приоритет на държавното ръководство.

Корупцията в огромните енергийни планове не е мит, а действителност. Време е за бистрота за протичащото се в българската енергетика и можете да разчитате на нашата експертна помощ за постигането на тази цел. Всеки ден на продължаващо осведомително затъмнение работи против ползите на българските жители ", приключва писмото на АКФ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР