Утре във Върховния касационен съд ще бъде избран съдия, който

...
Утре във Върховния касационен съд ще бъде избран съдия, който
Коментари Харесай

Избират съдия, който да разследва сигнал срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

Утре във Върховния касационен съд ще бъде определен арбитър, който ще проверява сигнал против изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов в качеството му на шеф на Националната следствена работа и заместител на основния прокурор, оповестиха от пресцентъра на съда.

Това се случва за първи път, откогато влязоха в действие законовите промени, с които се сътвори механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници.



Съдията ще бъде определен от лист от 22 съдии. Това ще стане на инцидентен принцип посредством електронна система. Избраният арбитър ще извършва функционалностите на прокурор, откакто бъде назначен за подобен от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. След това ще реши дали да образува досъдебно произвеждане, като съобрази дали в преписката са налице задоволително данни за осъществено закононарушение.

Сигналът против Борислав Сарафов е по докладна бележка от шефа на дирекция " Публична връзка " при Администрацията на основния прокурор за това, че са открити изявления, свързани с изказвания за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията му.

Във връзка със сигнал против някогашния основен прокурор Иван Гешев, заместник-председателят на Върховен касационен съд и началник на наказателната гилдия, който прави първичен обзор на постъпилите сигнали, е решил, че преписката би трябвало да се изпрати по подготвеност на Софийска градска прокуратура.

Подателят на сигнала излага изказвания за безучастие на някогашния основен прокурор, само че защото той е освободен от служба с декрет на президента, по този случай не следва да се ползват специфичните правила за следствие. Те са използвани единствено във връзка с настоящ основен прокурор или негов заместител, се показва в претекстовете на съдията от Върховен касационен съд.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР