Утре - понеделник очаквайте безплатно с “24 часа първата книжка

...
Утре - понеделник очаквайте безплатно с “24 часа първата книжка
Коментари Харесай

Какво висше? И къде?..

Утре - понеделник очаквайте гратис с “24 часа ” първата брошура с рейтинга на висшите учебни заведения в България за 2018 година Цветна, в комфортен формат и с прегледно поднесена информация. Втората брошура ще се популяризира с вестника на 11 февруари. Двете книжки са скъпо четиво за кандидат-студенти. В тях ще намерите богата информация за най-хубавите университети, посоки и специалности и за това кои дипломи водят до добра реализация на пазара на труда.

Когато образованието ти зависи от адреса

Да не им се сърдим след това

 Книжките оферират информация за шестте професионални посоки във висшето обучение, които обезпечават най-голям облагаем приход. Кандидат-студентите могат да създадат осведомен избор посредством рейтинговата система на висшите учебни заведения.

Комуникационна и компютърна техника

 Най-масовото инженерно направление - 8300 студенти. Това е най-многобройното инженерно направление в българското висше обучение. В неговите рамки се образоват близо 8300 студенти в 16 висши учебни заведения. Средният триумф от дипломата за приблизително обучение на първокурсниците в направлението (4,99) на процедура съответствува със междинната стойност за страната по този индикатор. Средният месечен застрахователен приход на приключилите се подрежда на шесто място измежду най-високите приходи на приключилите другите посоки в страната, безработицата измежду приключилите е доста по-ниска от междинната за висшисти (2,44%). Близо 60% от приключилите направлението през последните 5 години работят на позиция, за която се изисква висше обучение. Между приключилите другите висши учебни заведения в направлението обаче се следят основни разлики в степента на реализация.

 Осигурителният приход на приключилите университета-лидер в направлението, е към 2 пъти по-висок от този на приключилите някои висши учебни заведения от втората половина на класацията. Подобни разлики се следят във връзка с равнищата на безработица измежду дипломиралите се, както и във връзка с реализацията на позиции, за които се изисква висше обучение.

Обществено здраве

 Цели 3/4 работят за каквото са учили. Сред приключилите Обществено здраве се следи ниска безработица, като при съвсем всички висши учебни заведения в класацията тя е много под междинните стойности за страната. Направлението се характеризира с висок % на приложение на добитото висше обучение (над 75%), както и с високи стойности на приноса на приключилите към осигурителната система.

 Обществено здраве се подрежда измежду 10-те най-хубави професионални посоки в страната. Между обособените висши учебни заведения в направлението обаче могат да се открият разлики, които не са за занемаряване. Резултатите на водещите в класацията медицински университети надлежно в София, Пловдив и Варна са близки и през годините те са си разменяли местата на върха на класацията.

Математика

 Само 412 студенти. Специалистите, получили образованието си в професионално направление Математика, се отличават с високи приходи, нареждайки се по този индикатор на второ място в страната. Завършилите се осъществят най-вече като експерти по осведомителни и информационни технологии, икономически и административни експерти и като преподаватели. Това е едно от направленията с минимален брой студенти в страната (412 към април 2018 г.), макар че приключилите го се радват на добра реализация на пазара на труда.

Металургия

 Голяма добавена стойност. Обучение в професионално направление Металургия предлага единствено едно висше учебно заведение в България. Обучението в това направление обезпечава висока добавена стойност. Средният триумф на студентите от дипломата за приключено приблизително обучение е измежду 10-те най-ниски измежду всички професионални посоки в страната, до момента в който междинният застрахователен приход на приключилите е петият най-голям. Металурзите имат висок принос и към осигурителната система, като делът на обезпечените измежду приключилите през последните 5 година се подрежда на шесто място всред всички 52 професионални посоки в страната (86%).

Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми

 Висока заплата. Професионалното направление се преподава само в Минно-геоложкия университет. Това е едно от професионалните посоки, които обезпечават най-висока добавена стойност. В направлението се одобряват студенти с едни от най-ниските оценки от дипломата за приключено приблизително обучение (4,38), само че в същото време междинният застрахователен приход на приключилите направлението е измежду трите най-високи измежду висшистите в страната. От друга страна, 37% от приключилите работят на позиция, изискваща висше обучение, което е под междинната стойност за приключилите висше обучение в страната.

Информатика и компютърни науки

 Важно е в кой тъкмо университет си приключил. За поредна година междинният застрахователен и облагаем приход на приключилите това професионално направление са най-високи в страната, а междинният триумф от дипломата за приключено приблизително обучение на студентите първи курс в направлението (5,17) е по-висок от междинния за страната. В направлението обаче се следят основни разлики в междинните равнища на приходи, претовареност и степен на приложение на добитото висше обучение измежду приключилите другите висши учебни заведения в него. Доходите на приключилите висшите учебни заведения в челото на класацията са към 2 пъти по-високи от тези на приключилите висши учебни заведения в края на класацията.

 Подобни и даже още по-контрастни разминавания се следят във връзка с равнището на безработица, което частично може да се дължи на районните разлики в положението на стопанската система. Броят на студентите в това направление гладко пораства през последните 5 година, като през 2018-а към този момент са повече от 7900, с което Информатика се подрежда измежду десетте най-масови професионални посоки в страната.

Инфо: www.24chasa.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР