Утре, 1 юни 2018 г., по повод Международния ден на

...
Утре, 1 юни 2018 г., по повод Международния ден на
Коментари Харесай

Манолова започва кампания за безплатни детски градини


Утре, 1 юни 2018 година, във връзка Международния ден на детето, омбудсманът Мая Манолова ще даде старт на националната акция „ Без такса в детските градини “. Събитието ще се състои от 11.00 часа в институцията на публичния бранител – гр. София, ул. „ Георг Вашингтон “ № 22.

Целта на самодейността е да обезпечи еднакъв достъп до качествено предучилищно обучение на децата в България посредством отпадане на таксите за детските градини. Манолова ще показа законодателно предложение за смяна в Закона за предучилищното и учебно обучение за унищожаване условието родителите да заплащат такса храна за наложителното предучилищното образование, която да бъде за сметка на държавния бюджет.

Статистиката демонстрира, че децата сред 3 и 6 години у нас за образователната 2017/2018 година са 220 887, от тях сред 5 и 6 години са 112 615 малчугани. Според социологическо проучване 73% от интервюираните родители са на мнение, че детската градина би трябвало да бъде безвъзмездна.

На събитието ще бъде направена оценка на въздействието, направена от Световната банка и Тръста за обществена опция. Общественият медиатор на Шумен Иван Капралов ще показа своята процедура по тематиката. Ученици от столичната професионална гимназия „ Ломоносов “ ще прожектират два няколкоминутни техни кино лентата – „ София – дом на бездомници “ и „ Момичето зад бутилката “ и ще опишат за работата си в областта на ученическото самоуправление, поддръжка на фамилията и бездомните хора.

Участие при старта на самодейността ще вземат още представители на институции, родители, неправителствени организации и други

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР