Установени са случаи, в които служители на Басейнова дирекция –

...
Установени са случаи, в които служители на Басейнова дирекция –
Коментари Харесай

Прокуратурата: Скандални неща са ставали в Басейнова дирекция Пловдив

 Установени са случаи, в които чиновници на Басейнова дирекция – Пловдив са връщани от инспекция, случаи, в които шефът на Басейнова дирекция указала чиновниците да не правят инспекции на избрани лица и компании. Това сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева на брифинг по отношение на извършената предходната седмица интервенция по противопоставяне на корупцията в Басейнова дирекция - Пловдив. 

Има и случаи, на които на чиновниците на Дирекцията била указвано да не вписват установени нарушавания. Директорът на Дирекцията е назначена на тази служба от пролетта на 2018 година. По същото време, като основен юрист в дирекцията работел и другият обвинен. Двете длъжностни лица се познавали с общинския консултант, с който поддържали положителни връзки. Още през 2018 година по самодейност на общинския консултант била основана скица, от която ръководителят и членовете на ОПГ да извличат персонални облаги от Басейнова дирекция – Пловдив посредством издаване на разрешителни по Закона за водите. 

Главният юрист, дружно с други длъжностни лица от дирекцията, почнали да правят масирани инспекции на животновъди, които отглеждали водолюбиви птици – патици, както и за противозаконни сондажи. 

" При установени нарушавания от страна на дадена управителна компания, юрист насочвал дадения извършител към избрана компания, която била посочвана от общинския консултант, които да узаконят нередовните документи. Цената за услугата, която се заплащала, била в пъти по-висока от тази, която другите компании в региона определяли “, посочи тя. 

Обикновено цената за правене на план и за правене на документи била 3 000 лв., а за предложените компании – 8 000 лв.. Разликата в цената от 5 000 лв. се разпределяла сред участниците в групата. 

" Когато документите, които били направени от други компании били входирани в дирекцията, те се бавели по инструкции на директорката, до момента в който се чакало те да бъдат ориентирани към по този начин наречената " предложена компания “, означи Сийка Милева. 

Директорът на Басейнова дирекция – Пловдив Цветелина Кънева беше задържана. Като продължение на акцията на прокуратурата беше арестуван и общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Стефан Послийски. Той беше разпитан и по-късно освободен. На Кънева и беше повдигнато обвиняване за занемареност, при изискване, че проблемите, за които се ревизира, са години преди тя да заеме поста. По време на акцията тя бе отведена с белезници, което провокира отвращение. По думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов обвиняването към Цветелина Кънева е, че не е прекратила непозволените практики, които е заварила на поста си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР