Установена е самоличността на трима от четиримата мигранти, които вчера

...
Установена е самоличността на трима от четиримата мигранти, които вчера
Коментари Харесай

Убитите от мълния в столицата избягали от център за мигранти

Установена е самоличността на трима от четиримата мигранти, които през вчерашния ден бяха ударени от гръмотевица в градинка на улица " Пиротска ". Те са сирийски жители и са регистрирани в бежанския център в Харманли, съобщи Българска национална телевизия. 

Липсата на тримата сирийски жители е открита в приемателния център в Харманли в деня на случая. Те не са уведомили чиновниците, нито са показали причина за пътуването си до София. Проверка на Държавната организация за бежанците е открила, че мъжете са били регистрирани в бежанския център на 19 септември и са почнали процедура за приемане на статут. Според лекарите и тримата починали от мълнията, паднала в градинката улица " Пиротска ", не са имали късмет да бъдат избавени, съобщи.

" Колегите от Спешния център са записали единствено гибелта. Не е имало какво да създадат ", съобщи Валентин Димитров - шеф на болница " Пирогов ".

Единственият оживял от мълнията, който твърди, че е сирийски жител, е настанен в " Пирогов " с 20 % изгаряния по тялото.

" Няма директна заплаха за живота. През нощта е прекарал умерено. Няма данни за други контузии, които да засягат витално значими функционалности. Касае се за мъж на забележима възраст 20-25 години ", съобщи Валентин Димитров - шеф на болница " Пирогов ".

Според специалисти сходни гръмотевични стихии ще стават все по-честа панорама в градовете.

" Периодът на мълниите става все по-голям, преди години знаем, че мълнии имаше главно лятото. Сега виждате краят на септември е и гръмотевичните облаци не престават да ни нападат ", съобщи Татяна Попова - специалист по мълниезащита.

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните пластове на атмосферата към земната повърхнина. Те могат да доближат до един милион волта напрежение. Според спасителите най-лесният метод да се предпазим е като следим настоящата прогноза за времето през мобилните си телефони. Правило номер едно е да не стоим навън или пък наоколо до дървета.

" Ако сме навън пространство би трябвало да вземем поза ниско долу, клекнали, свити надолу към земята. В никакъв случай ръцете да не опират земята. Могат да държат глезените да вземем за пример или да обзет коленете. Другият вид е да бъдат запушени ушите с отворена уста, тъй като звуковата вълна е доста мощна и може да аргументи спомагателни повреди ", разяснява Емил Нешев - шеф на Планинската избавителна работа.

Практиката на спасителите демонстрира, че при пряк удар от гръмотевица възможностите за оцеляване са минимални. Така наречения,,пръскащ удар ", когато да вземем за пример мълнията удари дърво, нанася по-малко вреди.

" Това, от което най-често настава гибел, е прекъсването на сърцето и поразяването на дихателния център ", сподели доктор Едмонд Йорданов.

Мълниите поразяват по три метода - електрически заряд, ударна и звукова вълна. При пораждане на сходно злополучие се оказва първа помощ на потърпевши, които нямат витални индикатори. Ако пулсът бъде възобновен, обдишването би трябвало да продължи.

" Дишането може да се възвърне от 30 минути до два часа ", сподели още доктор Едмонд Йорданов

" След отминаване на бурята е добре да останем най-малко още 30 минути приютени, тъй като една мълния, един електрически заряд може да се движи до 10 км. в хоризонтална посока. Дори да е отминала бурята има заплаха отново да сме наранени ", добави Емил Нешев.

Данни на Национален институт по метеорология и хидрология демонстрират, че по време на мощната стихия нощес над България и южна Румъния за малко повече от час са паднали близо 15 000 мълнии.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР