Успокояване на инфлацията, забавяне на икономическия растеж и опасност от

...
Успокояване на инфлацията, забавяне на икономическия растеж и опасност от
Коментари Харесай

Икономисти: Влизаме в рецесия, но няма да има загуба на работни места

Успокояване на инфлацията, закъснение на икономическия напредък и заплаха от криза са упованията на икономистите Петър Ганев и Стоян Панчев. Според тях обаче рецесията няма да е толкоз дълбока и продължителна, че да има загуба на работни места.
Прочетете още
Паричното предложение демонстрира, че инфлацията ще пада. Вероятно обаче ще има оскъпяване на заемите, което е обикновено, когато се подвигат лихви, обясниха двамата икономисти по Българска национална телевизия. 

Инфлацията изпреварва приходите. Последните данни от 2021 година демонстрират, че инфлацията е изпреварила доста повишаването на заплатите, което е в размер на 10% само че е много по-ниска от растежа на приходите от пенсиите - 43%. Разходите пък са нарастнали с към 23%, сподели Панчев.

И двамата бяха на мнение, че към този момент е късно да осъществим критерия за влизане в еврозоната, обвързван с инфлацията, поради дългия интервал, в който тя беше над 10%. В средата на тази година тя ще е към 3% по-висока от допустимото, а разликата би трябвало да е до 2%. Според икономистите ЕЦБ е допустимо да направи изключение за България, в случай че имаме политическата воля. Веднъж когато си влязал в чакалнята на еврозоната, може да чакаш повече, политическият въпрос е, че би трябвало да желаяме ексклузивен отчет от ЕЦБ дали изпълняваме критериите. Ние несъмнено ще желаяме, само че рискуваме да не ги изпълняваме и да чакаме повече ", изясни Ганев.

Според Панчев обаче е по-добре да изчакаме и 2024 година не е подобаваща за приемане на еврото. " Не съм сигурен, че и дълготрайно това е добре. Смятам, че валутният ръб е доста по-добър от промяна на валутата, тъй като по този начин имаме фискална дисциплинираност. Ако имаме независимост, това ще повлияе и на инфлацията поради пазаруването на ДЦК ", счита той.

Ганев обаче е на мнение, че политиците ни съблюдават самодисциплина, що се отнася до фискалната политика. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР