Успешна бъбречна трансплантация бе извършена тази нощ в УМБАЛ „Александровска“.

...
Успешна бъбречна трансплантация бе извършена тази нощ в УМБАЛ „Александровска“.
Коментари Харесай

Трансплантираха черен дроб от търновския донор на 28-годишно момче

Успешна бъбречна трансплантация бе осъществена тази нощ в УМБАЛ „Александровска“. Донорът е 67-годишен мъж от област Велико Търново, изпаднал в мозъчна гибел, в резултат на исхемичен мозъчен инсулт.
В единия от бъбреците са открити патологогични промени, което го прави неспособен за трансплантация. Реципиент на другия бъбрек е И. М. на 62 години от Стара Загора, който е на хемодиализно лекуване от 12 години.

Екипът на УМБАЛ «Александровска» изрича откровени съболезнования на околните на донора и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях миг.

От началото на годината в УМБАЛ «Александровска» са направени 19 трансплантации – 4 от жив и 15 от трупен донор.

Във ВМА присадиха черен дроб от 67-годишен мъж на младо момче на 28 години. Трансплантацията извърши екипът на проф. доктор Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Операцията е траяла 6 часа, а рецепиентът е в положително положение и е в реанимация. Той е бил с последна фаза на чернодробна цироза.

Колективът на Военномедицинска академия изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията, с помощта на която беше избавен човешки живот. „ Благодарим и на сътрудниците от великотърновската болница за положителната колаборация и организация през днешния ден ”, разяснява проф. Никола Владов. Той изрече и специфични благодарности и към екипите на Военновъздушните сили за бързите дейности и висок професионализъм, който показват във всяка една донорска обстановка и които и този път докараха органа бързо с военния аероплан „ Спартан “.

За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Юбилейната годишнина от първата трансплантация в болничното заведение бе маркирана през месец май, като оттогава досега медицинските екипи са трансплантирали трима пациенти. За цялата година общо избавените след присаждане на черен дроб са 7 пациенти. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, систематичните дейности и старания през годините за развиване на трансплантологията във Военномедицинска академия.

Това е 15-та донорска обстановка за 2017 година, а в листата на чакащи има над 1100 българи. Най-много от тях – 994 се нуждаят от присаждане на бъбрек, 47 чакат за черен дроб, 32-ма – за сърце. 12 души имат потребност от нов бял дроб, а 11 – от панкреас, само че такива трансплантации в България към момента не се правят.
Световен водач по трансплантации е Испания, където през предходната година са осъществени 4818 присаждания на органи. За съпоставяне у нас през 2016 година са направени едвам 57 трансплантации, като трупните донори са били 17, а живите – 11.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР