Успешен ли беше вчерашният референдум в Република Македония. От една

...
Успешен ли беше вчерашният референдум в Република Македония. От една
Коментари Харесай

Пътят на Македония след референдума - анализ на доц.Наум Кайчев и д-р Боби Бобев

Успешен ли беше вчерашният референдум в Република Македония. От една страна, над 90% от гласуващите са одобрили промяната на името на страната, което ще ги заведе към НАТО и Европейски Съюз. От друга страна, гласуващите са единствено 36% - това демонстрират данните досега.

Анализ по тематиката в утринния блок на Българска национална телевизия на доцент Наум Кайчев, историк, диплом и някогашен общоприет консул в Битоля, Република Македония /2007 - 2010г./ и доктор Боби Бобев, историк, посланик и някогашен дипломат на България в Албания и Косово.

Още преди два месеца, когато се разгласи този референдум, той беше разгласен като доброволен, като съвещателен и наблюдаващите без подозрение бяха сигурни, че този предел на гласоподаване от 50% ще бъде мъчно да бъде реализиран, изясни в ефира на Българска национална телевизия доцент Наум Кайчев.
 доцент Наум Кайчев: Резултатите от вчерашния ден са едно самобитно " реми " - от една страна, има внушителна численост дали своят вот - над 90% " за ", а въпреки това, процентът на изборна интензивност - близо 37% е под този законово дължим предел, тъй че механически референдума няма юридически последици, юридически е недействителен, несполучлив, само че на практика е самобитно реми.

Според доктор Бобев авансово са се знаели две неща - едното е, че казусът е в изборната интензивност. Той изясни, че упования му са били за малко по-високи стойности.

Другото ясно авансово е, че който отиде да гласоподава, той ще гласоподава положително и по тази причина са такива резултатите, добави доктор Бобев.
 доктор Боби Бобев: Резултатите са неприятни за ръководещото болшинство, за държавното управление на Зоран Заев.  36% доближи интензивността на референдума в Македония 36% доближи интензивността на референдума в Македония
При 91% обработени бюлетини интензивността на референдума в Македония е 36% - много под предстоящите. 91% от гласувалите са подкрепили участието на страна...
 Заев съобщи, че не счита да подава оставка Заев съобщи, че не счита да подава оставка
Македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че няма желание да подава оставка откакто на референдума за смяна на името не бяха надхвърлени нужни...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР