Ускорено разглеждане за SLAPP делата (делата шамари), процесуални гаранции за

...
Ускорено разглеждане за SLAPP делата (делата шамари), процесуални гаранции за
Коментари Харесай

Ясна е посоката за законовите изменения за ограничаване на SLAPP делата

Ускорено разглеждане за SLAPP делата (делата шамари), процесуални гаранции за отбрана на ответниците по тези каузи, опция юристите да оказват безвъзмездна отбрана в производствата, водени против публицисти, цивилен деятели, Неправителствени организации, ориентирани против свободата на словото и целящи заглушаване на сериозни изявления и отзиви.
 
Тези и други вероятни законови решения в Граждански процесуален кодекс и в Закона за адвокатурата разискваха представители на експертната работна група към Съвета за господство на правото – съдии, преподаватели, юристи. Ръководител на работната група е началникът на кабинета на министъра на правораздаването доктор Борислав Ганчев.
 
Предстои да бъдат направени съответни законодателни оферти, които ще бъдат показани пред Съвета по господство на правото, както и пред Европейската комисия. Очаква се текстовете да бъдат подготвени доникъде на февруари.
 
В края на предходната година Европейска комисия и Съветът на Европейския съюз реализираха политическо съглашение за приемането на инструкция за отбрана на лицата, против които са ориентирани стратегически правосъдни производства (SLAPP делата).
 
Предвижда се новите правила да включват отменяне на ранен стадий на очевидно неоснователни искове, средства за правна отбрана против непозволени правосъдни производства, отбрана против правосъдни решения на трети страни, които няма да бъдат признавани.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР