Усилията сега са насочени към доставката на повече снаряди калибър

...
Усилията сега са насочени към доставката на повече снаряди калибър
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс“: САЩ вече са сключили сделка с България за 155-мм снаряди за Украйна

Усилията в този момент са ориентирани към доставката на повече снаряди диаметър 155 мм за гаубиците, които Украйна употребява по продължение на фронтовата линия, и включват доставки от интернационалните съдружници в кратковременен проект и проекти за увеличение на производството в Съединени американски щати през идващите две години.

" Лично аз седнал съм в кабинета си всяка заран и отстранявам 30 минути за 155-милиметрови муниции ", съобщи съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан предишния месец на Аспенския конгрес по сигурността.

Длъжностни лица обявиха, че администрацията на Байдън е била наясно от месеци, че високата скорост на потребление на боеприпасите в Украйна ще стартира да изчерпва доставките, и е нараснала напъните си да достави снаряди на фронтовата линия, когато войната навлезе в решаваща фаза. Европейските доставки също се изчерпват, а предходната седмица " Файненшъл таймс " заяви, че Украйна е почнала да изстрелва муниции, създадени в Северна Корея.

Съединени американски щати към този момент са сключили покупко-продажби с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна и водят диалози с Япония за същото, настояват публични лица, представени от изданието.

" Преди ускоряването на производството за Украйна по-голямата част от вниманието на армията беше ориентирано към нови танкови муниции ", споделя бригаден военачалник в оставка Гай Уолш, изпълнителен вицепрезидент на Националната отбранителна индустриална асоциация.

През последните 10 години Пентагонът е изискал да закупи единствено към 790 000 155-милиметрови снаряди, най-вече за потребление в учения. Това допуска, че Съединени американски щати към този момент са дали на Украйна повече от количеството 155 мм, което тя е закупила за през последното десетилетие, сочи отчет на мозъчния концерн Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

Усложняването беше обвързвано с решението на Съединени американски щати да редуцира отбранителната си индустриална база след края на Студената война.

" Не чакахме и не се подготвихме за дълга война и промишлената база беше лимитирана във връзка с успеваемостта ", споделя Марк Канчън, старши консултант в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

Усилията на Съединени американски щати и техните съдружници в региона на боеприпасите идват в миг, когато Украйна ускорява продължаващата към този момент седмици контраатака в южната и източната част на страната. В четвъртък и петък Киев заяви, че е отвоювал Старомайорское - село в югоизточната част на Донецка област, което беше под съветска окупация от началото на пълномащабната инвазия.

Артилерийските боеве преобладават в огромна част от сраженията на фронтовата линия, като и двете страни изстрелват хиляди снаряди всеки ден.

Недостигът на американски доставки на 155-милиметрови снаряди, които да подкрепят сегашните настъпателни дейности, беше значима причина за противоречивото решение на президента Джо Байдън от предишния месец да позволи доставките на касетъчни муниции за Украйна.

Решението " оказа помощ да се подсигурява, че Украйна има нужните муниции и че те няма да свършат ", съобщи един от американските чиновници.

" Намираме се в миг, в който те доставят на Украйна на равнището, на което могат, и са им дали толкоз, колкото могат, като в същото време са запазили запасите, които считат, че е значимо да имат при положение на непредвидена рецесия ", съобщи Стейси Петиджон, шеф на Програмата за защита в Центъра за нова американска сигурност.

Украинските водачи непрестанно приканват западните съдружници да усилят доставките на оръжия - от системи за противовъздушна защита до изтребители, защото страната е подложена на напън от страна на интернационалните сътрудници да форсира контраофанзивата.

Миналата седмица Володимир Зеленски, президентът на Украйна, съобщи, че напъните се случват по-бавно от предстоящото, тъй като " нямаме задоволително муниции и въоръжение, както и задоволително бригади, които да са уместно подготвени на тези оръжия ".

Според полковник Мартин О`Донъл, представител на американската войска за Европа и Африка, Съединени американски щати и интернационалните им съдружници до момента са обучили 66 000 украински военнослужещи. Съединени американски щати са отделили повече от 43 милиарда $ за военна помощ, в това число 198 155-милиметрови гаубици, както и над 2 млн. снаряди за тях.

" Украйна е добре готова и добре подготвена, с цел да реализира триумф ", съобщи предходната седмица американският министър на защитата Лойд Остин.

Но това не е понижило потребността от 155-милиметровите снаряди, които тежат към 45 кг и се изстрелват от гаубични артилерийски системи, в това число американските М777 и М109, предоставени на Киев.

Понастоящем Съединени американски щати работят и за увеличение на доставките на снаряди, като съгласно американската войска задачата е до 2025 финансова година да се създават до 90 000 снаряда месечно спрямо 24 000 в този момент и 14 000 месечно преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

Производството обаче се реализира главно в четири обекта, благосъстоятелност на държавното управление и ръководени от реализатори - в Пенсилвания, Тенеси, Вирджиния и Айова. В отчет на CNAS напъните се разказват като " разпределен индустриален развой с голям брой усложнения ".

Американската войска построява още индустриални линии, в това число преоборудване на оборудване в Онтарио, Канада, и създаване на нова монтажна линия в Тексас. Представители на армията обявиха, че може да основат и нови уреди за зареждане, сглобяване и пакетиране на 155-милиметрови снаряди в Арканзас, Айова и Канзас.

" Президентът Байдън съобщи, че се ангажира да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", обявиха от Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, напомня " Файненшъл Таймс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР