Усилията ни са насочени към създаване на бързи, надеждни и

...
Усилията ни са насочени към създаване на бързи, надеждни и
Коментари Харесай

Цветомир Ралчев, ЧЕЗ: Трябва да се предприемат стъпки за присъединяването на нови обекти още в най-ранния етап на тяхното изграждане


Усилията ни са ориентирани към основаване на бързи, надеждни и качествени услуги, които да оказват помощ на бизнеса да усили успеваемостта на своите вложения. Стараем се да понижаваме административно-бюрократичните тежести и да пестим скъпо време, пари и старания на нашите клиенти. Това декларира Цветомир Ралчев, шеф „ Стратегическо обмисляне и развиване на мрежата “ в ЧЕЗ Разпределение България в изявление за Агенция „ Фокус “

Г-н Ралчев, какви са съответните стъпки в процеса по присъединение на нов обект към електроразпределителната мрежа?

- За присъединението на обект към електроразпределителната мрежа е належащо клиентът да премине през няколко стадия. Това са подаване на искане от негова страна за изследване на изискванията за присъединение, осъществяване на изследването от нас и подписване на прелиминарен контракт с изискванията за присъединение. Сключване на финален контракт осъществяване на отговорностите по създаване и въвеждане в употреба на оборудванията за електрозахранване на обекта е нормално е най-дългият стадий. Процедурата по присъединение завършва със сключването на контракт за продажба на електрическа енергия. Важно е да се знае, че в контракта за присъединение се уреждат отговорностите на страните както за планиране, по този начин и за построяването на оборудванията, като това може да отнеме друг интервал според от съответните особености. Срокът за създаване е избран в контракта. Електрически уредби и/или електропроводи с високо или приблизително напрежение се проектират и построяват от и за сметка на лицето, сключило контракт за присъединение, когато са благосъстоятелност на небитов клиент. В този случай цената за присъединение включва осъществените от сдружението разноски за присъединението на обекта. При присъединение на битови клиенти оборудванията се построяват от сдружението или могат да се изградят и от вложителя и по-късно да бъдат изкупени от ЧЕЗ Разпределение.

Какви са нужните документи, които клиентите би трябвало да дават по време на процеса по присъединение?

- Искането за изследване и настояването за подписване на контракт се декларира в център за обслужване на клиенти с бланка по пример. За изследването се показват документ за идентичност и документ за притежаване на парцела или копие от контракт за наем. Заявление за подписване на контракт за присъединение се подава от лице, което има подписан прелиминарен контракт за присъединение или издадено мнение за изискванията за присъединение (в периода на тяхната едногодишна валидност), показало е за координиране нужните работни планове за обекта и има издадено Разрешение за нов градеж или преустрояване на действителен обект от способния орган по Закон за устройство на територията. Присъединяваното лице дължи цена за присъединение.

Как се калкулира цената за присъединение?

- Начинът за формиране и използване на цените за присъединение е нормативно открит. Цената за присъединение на обекти към електроразпределителната мрежа е избрана от Комисията за енергийно и водно контролиране в Наредба 1 за контролиране на цените за електрическа сила. Цените се образуват според от присъединяваната мощ и по отношение на нея се разделят в няколко групи. Цената за присъединение съдържа непрекъсната и променлива съставния елемент. За обекти с мощ до 15kW цената съдържа единствено непрекъсната съставния елемент. Всеки, който се интересува, може да откри по-подробна информация в центровете за обслужване на клиенти и на уеб страницата на сдружението.

Възможно ли е да бъдат присъединени обекти, намиращи се на територия отвън регулация?

- Да, допустимо е. Необходимите документи са еднотипни. Присъединяването на обекти отвън регулация е регламентирано в член 33, алинея 4 от Наредба № 1 от 2017 година на КЕВР.. Цената на сходен вид присъединения се дефинира на база фактически направените разноски за създаване на присъединителните уреди по самостоятелен план. В момента имаме сходен проблем, като разноските за създаване на оборудванията за присъединение на един клиент възлизат на над 100 хиляди лева Сами разбирате, че няма по какъв начин сходно присъединение да бъде осъществено за сметка на другите ни клиенти.
Ако ние поемем част от цената за сходно присъединение ще отнемем средства, които в противоположен случай бихме могли да вложим в възстановяване на електрозахранването нацяло обитаемо място или даже квартал, с цел да изградим да вземем за пример трафопост за една-единствена къща в планината. Така че всеки, който ще построява обект в нерегулирана територия би трябвало да има поради какво планува настоящото законодателство във всеки един аспект и да направи своята преценка. Разбира се, клиентът има опцията и самичък да построи оборудванията, само че би трябвало да има поради, че в този случай те не подлежат на изкупуване от наша страна както в общия случай.

На финала - какво ще посъветвате жителите, на които следва прекосяване през процедурата за присъединение на нов обект към електроразпределителната мрежа?

- Нашите старания са ориентирани към основаване на бързи, надеждни и качествени услуги, които да оказват помощ на бизнеса да усили успеваемостта на своите вложения. Стараем се да понижаваме административно-бюрократичните тежести и да пестим скъпо време, пари и старания на нашите клиенти. Разбира се, присъединението е комплицирана процедура, обвързана напълно с българското законодателство и всички стъпки би трябвало да се преминат по открития за задачата ред, който не зависи напълно от сдружението. За страдание доста вложители не осъзнават, че процесът е комплициран и изисква време и оставят решението на въпроса с електрозахранването на доста късен стадий от построяването на новата постройка. След това се постанова да чакат и по този начин губят доста време. Нашият съвет е да се интересуват от рано за стъпките, които би трябвало да подхващат, по този метод ще усъвършенстват дейностите си.

Къде могат да бъдат открити?

- Подробна информация за процеса по присъединение на нови клиенти може да бъде открита на уеб страницата на ЧЕЗ Разпределение – www.cez-rp.bg. Процесът е написан и в особено готова листовка, която можете да получите във всеки център за обслужване на клиенти, да я занесете у дома и да я прегледате умерено и в детайли. Брошурата също е оповестена на уеб страницата. Във всеки център за обслужване на клиенти може да бъде декларирана консултация с специалист по отношение на процеса по присъединение. Също по този начин, когато процедурата към този момент е стартирана, всички следващи стъпки, нужни за нейното привършване, са разказани в предварителния, както след това и в окончателния контракт за присъединение на обекти към електроразпределителната мрежа, подписан сред клиента и сдружението.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР