Урсула фон дер Лайен ще обяви важно решение днес! Тя

...
Урсула фон дер Лайен ще обяви важно решение днес! Тя
Коментари Харесай

Фон дер Лайен ще обяви важно решение днес!

Урсула фон дер Лайен ще разгласи значимо решение през днешния ден! Тя ще се кандидатира за втори мандат като началник на Европейската комисия
На среща на партията Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин през днешния ден Урсула фон дер Лайен ще разгласи, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат като ръководител на Европейската комисия.

Ръководителят на най-мощната институция в Брюксел, 65-годишната Фон дер Лайен, внимателно пази желанията си през последната година, отклонявайки всички въпроси по тематиката.

Но оповестяването на кандидатурата ѝ за още пет години ще означи първата стъпка в четиримесечната борба за избор, в която може да се включат по-широки кръгове. Според някои догатки министър-председателят на Естония Кая Калас може да се кандидатира за поста през лятото. Тогава ще бъде изработен окончателният избор.

След като бъде определена от ХДС, тя би трябвало да получи поддръжката на две други партии в границите на Европейската национална партия (ЕНП) – дясноцентристката група в Европейския парламент. Тя включва и ръководещите партии в Гърция, Ирландия, Литва и Швеция. След това тя би трябвало да завоюва гласуването на конгреса на ЕНП през март. Той ще се организира в Букурещ. Преди да се изправи пред последното затруднение през юни, когато стартира същинската търговия за висшите постове в Брюксел.
В рамките на процедурата Spitzenkandidaten изборът на ръководител на Европейската комисия е обвързван с резултатите от изборите за Европейски парламент, планувани за 6-9 юни.

 

Но това, което ще се случи през юни, ще зависи от % гласове, които ЕНП ще получи след изборите.

През 2019 година ЕНП завоюва болшинството от местата и можеше да се чака, че нейният претендент Манфред Вебер ще бъде назначен на този пост. Но той не съумя да построи надпартийна поддръжка със социалистите. Те останаха втори, издигайки различен почитан претендент – Франс Тимерманс.

Разделението сътвори пространство за Фон дер Лайен, която беше неочакван претендент на немското държавно управление.

„ Спомнете си, че никой не беше чувал за нея през 2019 година, а тя от министър на защитата в Германия се трансформира в най-влиятелния пост в Брюксел в границите на няколко седмици “, сподели посланик, като напомни, че тя даже не е водила акция за поста.

 

В следизборната карета повече погледи евентуално ще бъдат ориентирани към другите висши длъжности.

 

Ролята на основен посланик, която в този момент се заема от Жозеп Борел, е свободна. Както и тази на началник на Европейския съвет, който улеснява връзките сред министър-председателите и договаря позиции, постоянно в комплицирани обстановки като неотдавнашния спор с Унгария за финансирането на Украйна.

След изборите през юни тези постове евентуално ще бъдат поделени сред две от другите огромни политически групи. Това сега са социалистите и демократите (С&Д) и демократичната група на евродепутатите Renew.

 

Източник – Guardian/Превод:SafeNews

Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР