Ураганът “Отис връхлетя Мексико в района на Акапулко. Ураганът от

...
Ураганът “Отис връхлетя Мексико в района на Акапулко. Ураганът от
Коментари Харесай

Мистерията на урагана “Отис”: Защо бурите внезапно се засилват

Ураганът “Отис ” връхлетя Мексико в региона на Акапулко. Ураганът от пета категория, опустоши градове в южната част на Мексико с ветрове със скорост 270 км/ч. Той аргументи огромни вреди на здания и прекъсна електрозахранването в Акапулко- огромен пристанищен град и известна туристическа дестинация, в щата Гереро.  

Национална организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA) разказа “Отис ” като “животозастрашаваща буря “ , която ще докара до огромни и рискови талази, разрушителни ветрове и значителни превалявания. Последствията ще бъдат  неочаквани наводнения и кални свлачища , предизвестява организацията. 

Синоптиците споделиха, че “Отис ”, " избухливо се е засилил " със 177 км/ч в границите на 24 часа, трансформирайки се бързо от тропическа стихия в вихър от пета категория. Други бедствия, сходни на това са на хоризонта, защото изменението на климата предизвиква усилване на ураганите. Прогнозите са, че делът на ураганите от категория четири и пет, ще се усили заради климатичните промени. Повишаващите се температури на океана карат бурите да се трансформират бързо в мощни урагани единствено за ден. Това сочи изследване от 2022 година на откриватели от Редингският университет в Обединеното кралство. 

Учените се надяват да схванат повече за това какво води до повишаване на интензивността на тези разрушителни стихии. 

Waking up & seeing images of the devastation in is distressing.
— Melissa Mark-Viverito (@MMViverito)
Национална организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати си партнира с американската компания Saildrone, която създава морски дронове, с цел да разположи принадлежности, способни да устоят на мощните ветрове и вълните на разрастващите се урагани. Тези летателни апарати са цялостни със датчици за събиране на данни за океанските и атмосферните условия, които по-късно се предават на държавната организация, чиито учени ще проучват данните. 

Дроновете са „ задвижвани от вятъра, те доста наподобяват на платноходка “, споделя Джулия Пакстън, шеф компанията Saildrone. Дроновете, които се оферират в разнообразни размери, с дължина 7 метра или 20 метра, са захранвани от слънчева сила.   

Дроновете могат също да улавят данни под вълните и да проучват океанските течения. Това оказва помощ „ да се сътвори цялостна картина на въздушния и водния дирек, от 9 144 метра над морското ниво до 300 метра под повърхността “, споделя Пакстън. 

Ураганите се образуват над топли водни повърхности. Докато океанската вода се изпарява и се издига като топъл въздух, тя образува зона с ниско налягане. Това води до навлизане на повече въздух , който се издига и охлажда и образува облаци и гръмотевични стихии, които на собствен ред освобождават водни капчици. Това води до изпаряване на още повече вода, подклаждайки бурята. Когато скоростта напразно доближи 119 км/ч в границите на такава стихия, тя се класифицира като вихър, изясняват специалисти. 

— Allyson Otten (@AllysonOtten)
„ Източникът на сила за урагана е преносът на топлота от океана към атмосферата “ , споделя Кери Емануел, професор по атмосферни науки в Масачузетския софтуерен институт (MIT). 

„ Преди този план нямаше платформи, които да мерят обмена на топлота сред океана и ураганите “, споделя Грег Фолц, академик от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати. Въоръжени с тези данни, учени като Фолц се надяват да разработят компютърни модели, които ще им разрешат по-точно да предскажат къде и с каква мощ ураганът може да удари земята. Прогнозите за интензитета са от решаващо значение, защото оказват помощ на общностите да дефинират по какъв начин да се приготвят и дали би трябвало да се изтеглят , споделя Фолц. 

„ Много е скъпо да се евакуираме, да вземем милиони хора и да ги преместим някъде ”, показва той.  

Ураганът “Отис ” се ускори доста бързо, като изненада доста метеоролози, разяснява още специалистът.  

Hurricane Otis became the strongest storm to hit Mexico from either the Pacific or Atlantic in recorded history.
— CBS 17 (@WNCN)
Новите дронове могат да останат в морето за дълги интервали от време, защото се задвижват от вятъра.  

„ Най-дългият интервал, в който подобно устройство е било оставено в морето, е малко повече от година, към 370 дни, което е необикновено. Това е доста по-дълго, в сравнение с транспортен съд с екипаж, задвижван от изкопаеми горива “, споделя Пакстън.  

По време на сезоните на ураганите в Атлантическия океан през 2021 година и 2022 година учените са разположили надлежно пет и седем летателни апарата в западната част на Атлантическия океан. Докато сателитните изображения разкриват къде се образуват ураганите, те ни споделят и какъв брой са мощни “, споделя Пакстън. 

A day after Hurricane Otis roared ashore in Acapulco, unleashing massive floods and setting off looting, the resort city of nearly 1 million descended into chaos, leaving residents without electricity or internet service.
— ABC News (@ABC)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР