Ураганът Идалия се прицели във Флорида, докато е разпоредена евакуация, училищата са затворени

...
Ураганът Идалия набира сила, докато се придвижва към Флорида, където
Коментари Харесай

Ураганът Идалия набира сила, докато се придвижва към Флорида, където жителите се борят да се подготвят за въздействието на прогнозираната за голяма буря. Очаква се Идалия да прерасне в изключително опасен ураган, преди да стигне до брега на Персийския залив на Флорида в сряда, според Националния център за ураганите.

Очакват се "животозастрашаващи" бури и ураганни условия по части от крайбрежието на Персийския залив във вторник вечерта срещу сряда, каза центърът за ураганите.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви извънредно положение, обхващащо 46 окръга. Известия за евакуация са издадени в 21 окръга, като в осем от тях са в сила задължителни заповеди за някои хора, съобщава Асошиейтед прес.

според кабинета на губернатора и приютите са отворени.

Училищата в повече от три дузини окръга на Флорида също са затворени тази седмица. Много ще бъдат затворени поне до сряда, според Министерството на образованието на Флорида.

Път и карта на урагана 

Ураганът Идалия беше в Мексиканския залив във вторник, движейки се на север с 14 мили в час. Около половината от моделите на Idalia, публикувани от проекта на Националния център за урагани, ще стигнат до сушата в района на Биг Бенд във Флорида, където се среща полуострова и който включва Тампа Бей, според старши продуцент на времето и климата на CBS News Дейвид Паркинсън.

Бурята може да пристигне в сряда сутринта между 7 сутринта и 11 сутринта ET, каза Паркинсън.

Картите на ураганите показват прогнозния път на бурята и нейните въздействия.

Каква категория буря ще бъде ураганът Идалия?

Прогнозира се ураганът Идалия да се засили до най-малко ураган от категория 3.

„Това ще бъде голямо въздействие“, каза ДеСантис на пресконференция в понеделник. „И жителите на Флорида трябва да очакват, че тази буря ще бъде голям ураган Cat 3+, така че, моля, подгответе се по съответния начин.“

Бури от категория 3 поддържат скорост на вятъра от 111-129 mph и се очаква да причинят опустошителни щети, включително повалени дървета, големи щети на домове и продължили дни или седмици прекъсвания на електричеството и водата, казва центърът за ураганите.

Буря от категория 3 — като категория 4 или 5 — се счита за „голям“ ураган поради потенциала за „значителна загуба на живот и щети“, казва Националният център за ураганите.

Наблюдения за урагани и предупреждения са в сила за части от крайбрежието на Персийския залив на Флорида, докато бурята се засилва.

Извънредно положение в сила 

DeSantis разшири извънредното положение, за да обхване 46 окръга на Флорида. Той първо издаде извънредно положение в събота за 33 от 67-те окръга на щата, за да гарантира, че общностите "имат време да се подготвят за системата от бури, които могат да имат въздействие по крайбрежието на Персийския залив следващата седмица."

Неговият офис каза през уикенда Националната гвардия на Флорида мобилизира 1100 служители в подкрепа на засегнатите райони на щата. Освен това бяха мобилизирани 12 самолета и 2400 превозни средства с високи колела.

Части от западното крайбрежие на Флорида и Флорида Panhandle — както и югоизточна Джорджия и източната част на Каролина — можеха да получат до 8 инча валежи от вторник до четвъртък, с възможни до 12 инча най-вече в райони, близо до мястото, където бурята достига сушата, казва Националният център за ураганите. Това може да доведе до внезапни и градски наводнения, „някои от които може да са значими на местно ниво.“

Очаква се също буря. Нивото на водата може да достигне до 15 фута в района между река Aucilla и Yankeetown, Флорида, ако бурята съвпадне с високите приливи. Може да достигне до 11 фута в други райони и 7 фута в Тампа Бей, според центъра за ураганите.

Какво е буря?

Бурята е „анормално покачване на водата, генерирано от буря“, според Националния център за ураганите. Докато бурята се придвижва към брега, водата се изтласква към брега и се „натрупва“, което създава вълна.

Ако буря и прилив настъпят по едно и също време, нивата на водата ще бъдат още по-високи. Комбинацията е известна като бурен прилив.

Вълната на бурята е една от най-смъртоносните опасности от ураган. Това също е „много сложно явление“, според центъра за урагани“, тъй като зависи от фактори, включително скоростта на вятъра на бурята, размера и ъгъла на подход към бреговата линия, както и формата и характеристиките на брега.

В сила е предупреждение за вълни от Енгълуд на север до Индиън Пас, Флорида. В сила е предупреждение за вълни от Чоколоски до Енгълуд, включително пристанище Шарлот, както и за устието на река Сейнт Мери до South Santee River, Южна Каролина.

Никол Браун Чау допринесе за този доклад. 

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР