УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВОАприл - юни 2019"БАНКЕРЪ" представя всяко тримесечие - от

...
УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВОАприл - юни 2019"БАНКЕРЪ" представя всяко тримесечие - от
Коментари Харесай

Договорните фондове отново надбягаха депозита

УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО

Април - юни 2019

"БАНКЕРЪ " показва всяко тримесечие - от 2006 година насам, две свои неповторими ранглисти: за най-добре изявяващите се "Управляващо сдружение " и сдружение "Инвестиционен медиатор ". Годишният цикъл приключва с самопризнание за най-успешните мениджъри. "ОББ асет мениджмънт " оглави подреждането за 2018 година като най-хубаво ръководещо сдружение у нас.

Сега представяме следващата тримесечна ранглиста за активността на ръководещите сдружения през интервала от 1 април до 30 юни 2019 година. Данните, които са употребявани при подреждането на обособените компании, са предоставени от самите тях, от Българската асоциация на ръководещите сдружения или са резултат от лични калкулации на създателя.

Пазарът за ръководство на активи продължава да пораства и през второто тримесечие на 2019-а - и като размер на активите, и като брой на клиентите. Конюнктурата у нас през последните години е изключително брагодатна за развиването на договорните фондове. Лихвите по банковите депозити се задържат на много ниски равнища, което подтиква вложителите да търсят по-различни благоприятни условия за влагане на своите парични средства. Поради това към 2.64% повече са паричните средства, които българските групови капиталови схеми са привлекли за ръководство в края на юни. Така за дванадесето следващо тримесечие чистата стойност на активите на фондмениджърите надскача сумата от 1 милиарда лв.. А при намаляващите лихви по влоговете това е добра вест за взаимните фондове (общо 145) - те въпреки всичко съумяват да бъдат атрактивни най-малко за част от парите на недоволните вложители, които се интересуват от тези благоприятни условия за влагане или пък просто нямат нужните знания, време и благоприятни условия сами да ръководят своите финанси.
Точки по обособените критерии на класацията ни получават 18 от лицензираните от Комисията за финансов контрол ръководещи сдружения и които показаха данни за активността си през второто тримесечие на 2019-а. Но единствено 12 от тях (съгласно правилата) участваха в разпределението на призовите места в крайното нареждане.

Изчисленията ни демонстрираха, че три от тези компании - "Елана фонд мениджмънт ", "ОББ асет мениджмънт " и "Компас Инвест ", печелят точки и по петте индикатора на класацията ни. Това пък естествено ги сложи в челото на Топ 10 на най-хубавите за интервала сред януари и март 2019-а. А случилото се не е изненада, защото те са били в листата на номинираните през всяко от тримесечията на предходната и през тази година.

Любопитен подробност е, че и десетте номинирани сдружения в класацията през второто тримесечие резервират местата си (и даже без размествания), които заемаха в подреждането в първата четвърт на тази година. В челната тройка също няма смяна. "ОББ асет мениджмънт " с петте си номинации и със извоюваните 42 точки (от вероятните 50) заслужи признанието за

"Най-добро ръководещо сдружение "

през второто тримесечие. Компанията от банковата група ОББ резервира лидерското си място, което заемаше и в класацията сред януари и март. "Елана фонд мениджмънт " (също с пет номинации) - само че с 31 точки, е втора и е най-добре представилият се небанков фондмениджър за интервала. И "ДСК Управление на активи " остана на почетната стълбица със извоюваните 27 пункта, само че този път компания там му прави "Компас Инвест ". В края на март това сдружение заемаше четвъртата позиция.

Банковите фондмениджъри се показват мощно в бранша за ръководство на активи и през второто тримесечие, а три от тях резервираха и местата си във финалното нареждане Топ 10. "ОББ асет мениджмънт ", "ДСК Управление на активи " и "Райфайзен асет мениджмънт (България) " още веднъж са фирмите с най-големи активи. Те имат доста договорни фондове и портфейли с разнообразни типове финансови принадлежности - акции, облигации и други, с друг рисков профил, а и принадлежността им към огромни банкови групи им обезпечава достъп до доста повече клиенти. А по този метод се реализира преливане на парични средства от депозити в групови схеми и назад - по този начин те се превъртат без да "изтичат " отвън групата. А тези фондмениджъри разрешават на клиентите си да се възползват и от всяка "хитова " опция за вложения във всеки един миг.



Инвеститорите търсят както сигурност и опция за гладко увеличение на благосъстоянието си, по този начин и атрактивна рентабилност, само че към този момент и при по-високо равнище на риск. Това ненапълно сбъдва и прогнозите на някои анализатори, че поради ниските лихви по депозитите българите ще стартират да насочват парите си в нови направления. В края на юни тази година българските групови схеми са управлявали общо 1.60 милиарда лева, а активите им са нарастнали с над 41 млн. лева по отношение на цената им към 31 март. А и вложителите са удовлетворени от обстоятелството, че съвсем всички сдружения са привлекли нови клиенти и са акумулирали повече средства в портфейлите си. По критерия

чиста стойност на обществено акумулираните активи

няма промени - най- "богатите " ръководещи сдружения от първото тримесечие пазят въздействието и позициите си в листата на номинираните и през втората четвърт на 2019-а. Трите, познати ни от края на март банкови фондмениджъри още веднъж са окупирали трите места на върха, като единствени прескочиха гросмайсторската граница от двеста милиона лв.. През тази година и "Реал Финанс асет мениджмънт ", и "Конкорд асет мениджмънт ", също прескочиха равнището от 100 млн. лева и допълват първата петица.

Усърдието на специалистите на "ОББ асет мениджмънт " усили активите под ръководство до 232.36 млн. лева и компанията изпревари съперниците си. Общо 206.3 млн. лева притегли "ДСК Управление на активи " в портфейла си, а "Райфайзен асет мениджмънт (България) " акумулира 203.2 млн. лева в шестте свои групови схеми. През второто тримесечие на тази година "Конкорд асет мениджмънт " и "Реал Финанс асет мениджмънт " ги следват най-отблизо, като са привлекли надлежно по 124.09 млн. и 113.63 млн. лв..

Някои вложители в търсене на по-висока рентабилност избират самостоятелния метод към тях и към парите им. Затова част от фондмениджърите са създали услуги по доверително ръководство на активи. Това пък разрешава персонализирана консултация за клиенти, които разполагат със свободни парични суми, които биха желали да се ръководят особено от капиталов съветник. Затова за тях се изготвя портфейл от финансови принадлежности въз основа на характерните им цели, капиталов небосвод и рисков профил на всеки от тях. Стратегията към обособените клиенти се дефинира съгласно размера на паричните средства за ръководство, както и на упованията им за рентабилност и ликвидност.

Тези специфичните връзки с клиентите им, вършат ръководещите сдружения деликатни при разкриването на информация за тези свои планове. По тази причина е по-трудно да се съберат данни и да се направи правилно нареждане на компаниите по индикатора

чиста стойност на активите под доверително ръководство

както и по другия аршин, обвързван с него - междинна сума от такива активи на клиент. Номинираните компании са измежду най-предпочитаните за този вид услуги у нас, а и подреждането им в тримесечните ранглисти на "БАНКЕРЪ " удостоверява това.

"Ти Би Ай асет мениджмънт " е водачът по този индикатор, а в края на юни към този момент ръководи активи за 273.64 млн. лв.. Фирмата е единствената, която още веднъж съумя да прескочи границата от 200 млн. лв.. Схемата за самостоятелно вложение на "Карол капитал мениджмънт " също бе измежду търсените други възможности през интервала, като клиентите й са й поверили 43.3 млн. лв.. Тройката в сегмента се добавя от "Елана фонд мениджмънт " - като сдружението е нараснало сумата за управляние до 30.61 млн. лв..

Както отбелязахме, неналичието на задоволително информация не дава опция да получим "по-цветна картина " в тази ниша от ръководството на активи. Изчислението на

междинните активи на клиент под доверително ръководство

също не внесе разбърквания по този индикатор през първото тримесечие. Дружеството "Ти Би Ай асет мениджмънт " е безапелационно отпред и в това нареждане, а междинният размер на парите на един клиент, които ръководи, към този момент е 54.73 млн. лв.. След него са "ОББ асет мениджмънт " и "Компас Инвест ".

Управляващите сдружения оферират към този момент пъстра палитра от договорни фондове, пораства размерът на привлечените парични средства през второто тримесечие. Макар и да дават отговор на интереса и желанието на клиентите да опитат и други други възможности за икономисване и облаги, в интервала сред април и юни не бе лицензиран нито един нов контрактуван фонд. Отбелязваме обаче преструктурирания в портфейлите на някои от ръководещите сдружения. "Астра асет мениджмънт " приключва активността на своя контрактуван фонд "Астра Динамик ". "Аларик Кепитъл " преобразява посредством вливане фонда "Аларик - Глобални първични материали " във фонда "Аларик - Хибриден депозит ". "Специалистът " в договорното ръководство на активи "Ви Ви асет мениджмънт " преобразува своя фонд "Ди Ви Съкровище " като го вля в "Ди Ви Баланс ".

Но това не провокира промени по индикатора

брой на груповите капиталови схеми

А номинираните в Топ 10 пазят въздействието си в бранша. Те ръководят 82 фонда от общо 145-те такива структури, проведени от 31 лицензирани фондмениджъри. "Експат асет мениджмънт " има в портфейла си към този момент 14 схеми. "ДСК Управление на активи " го следва с 12 схеми, а най-близо до тях е "ОББ асет мениджмънт " - с девет фонда. "Елана фонд управител ", "Конкорд асет мениджмънт " и "Компас Инвест " притеглят вложители с по седем фонда.

Шестте банкови ръководещи сдружения не престават да са значим фактор в бранша за ръководство на активи, откакто управляват над една трета от проведените у нас взаимни фондове за вложение (37 броя).

Разнообразие от фондове, ежедневна ликвидност, диверсификация, професионално ръководство и облага без налог оферират фондмениджърите на клиентите си. "Изравняването на силите " при ръководещите сдружения ненапълно тушира желанието да се "прескача " сред другите групови схеми за инвестиции. Това естествено е и повода да няма съществени разбърквания по индикатора

брой на самостоятелните клиенти

Тези "страсти " останаха в предишното и към този момент не въздействат по този начин сензитивно върху размера на акумулираните активи на българските ръководещи сдружения. Още повече, че клиентите подхождат и осведомено към своите капиталови решения. Те могат да наблюдават придвижването на добитите дялове от инвестицията си всекидневно като равноценност в парични средства. Въпреки намаляващите лихви по банковите влогове българите към момента остават правилни на „ депозитните “ си настройки. Тук анализаторите виждат капацитет за растеж в бранша за ръководство на активи. Купувайки дялове от съвместен фонд, вложителят получава част от портфейл с разнообразни типове активи, което му обезпечава минимизиране на риска за парите му. Но това не постоянно е задоволителен тласък да се предприеме разбъркване на финансовите средства. За да разчитат на триумф, фондмениджъри ще би трябвало да намерят атрактивни способи да покажат най-привлекателните страни на своите артикули.

"ОББ асет мениджмънт " и "ДСК Управление на активи " оферират услугите си и на повече клиенти, и решително са отпред по този индикатор. В края на март всяко от тези сдружения е привлекло надлежно по 23 901 и 16 600 души. "Райфайзен асет мениджмънт (България) " също отбелязва следващо нарастване на броя на клиентите си, които към този момент са 14 780. На петте фонда на "ПФБК асет мениджмънт " са се доверили 14 хиляди българи.

ПОБЕДИТЕЛЯТ

"ОББ асет мениджмънт " АД има лиценз за ръководещо сдружение от 2004 година. В портфейла му има девет групови капиталови схеми. Със своите активи за над 230 млн. лева компанията е измежду трите най-големи ръководещи сдружения, привлекли по над 200 млн. лева от своите клиенти. То е водач в ръководството на взаимни фондове и самостоятелни портфейли от 2004 година.

От юни 2017 година фондмениджърът е част от "KBC Груп България ", в която влизат ОББ, ДЗИ, "ОББ Интерлийз ", "ОББ Факторинг ", "ОББ Застрахователен брокер ", "ОББ Метлайф ЖЗД ". Акционери във фондмениджъра са Обединена българска банка, притежаваща 90.86% от капитала, и KBC BANK - Белгия, с дял от 9.14% от капитала.

През 2016-а и 2018 година оценката в класацията на "БАНКЕРЪ " за управител на най-хубаво ръководещо сдружение отиде при Катина Пейчева, която е изпълнителен шеф на "ОББ асет мениджмънт " АД от юли 2007 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР