Управляващият партньор на “Алфа рисърч“ Боряна Димитрова разкритикува остро в

...
Управляващият партньор на “Алфа рисърч“ Боряна Димитрова разкритикува остро в
Коментари Харесай

Прогнозните резултати доведоха до скандал между социолози

Управляващият сътрудник на “Алфа рисърч “ Боряна Димитрова разкритикува остро в ефира на БНТпрогнозните резултати на “Галъп интернешънъл “, давани в навечерието на евровота. “Галъп “ даваше паритет и даже леко евентуално преимущество на Българска социалистическа партия пред ГЕРБ до последните дни на акцията. В последна сметка ГЕРБ завоюва избори с разлика от близо шест % пред Българска социалистическа партия. " Алфа Рисърч " и " Галъп " са измежду най-известните социологически организации в страната.

“Вярвате ли си, като говорите? “, обърна се Димитрова към сътрудника си от “Галъп “ Първан Симеонов и го упрекна в двуличие. “Изследването на публичното мнение е комплицирана и виновна работа, която изисква точност, знания и отговорност “, добави тя в най-гледаното време на публичната телевизия.

“Част от шефовете на " Галъп " до последния миг говореха за трендове, които са радикално разнообразни от това, което в този момент демонстрират резултатите “, сподели Димитрова. Тя на няколко пъти загатна Андрей Райчев и мненията му преди вота.

На 23 май Боряна Димитрова и Андрей Райчев бяха в студиото на Българска национална телевизия. Тогава Райчев съобщи, че разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е по-малка от плануваната от “Алфа рисърч “, която към оня миг даваше 4.5% преднина за ГЕРБ. През март и април проучванията на " Галъп " даваха преимущество на левицата.

Изследването на " Галъп " от 23 май показваше данни, които бяха разпределени в ориентировъчни шпации - 27-31 % за ГЕРБ и 28-32% за Българска социалистическа партия. Агенцията не изтъкваше преимущество на една или друга мощ, само че от показаните данни се предполагаше минимална евентуална преднина за Българска социалистическа партия. Изследването беше оповестено със серия от ангажименти, че демонстрира " декларативни настройки ", " не е прогноза за избирателен резултат " и че изборната интензивност мъчно може да се планува.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР