Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард напуска

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард напуска
Коментари Харесай

Кристин Лагард напуска МВФ и се връща в Европа

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард напуща през днешния ден поста си, откакто бе номинирана за идващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), осведомят водещи европейски медии, представени от Българска телеграфна агенция..

През юли, когато Фондът означи 75 години от основаването си, Лагард краткотрайно се отдръпна от поста и уточни, че оставката й ще влезе в действие на 12 септември, откакто тя бе отпред на организацията от 2011 година. Българката Кристалина Георгиева е единственият претендент за неин правоприемник и до момента в който кандидатурата й не бъде одобрена от изпълнителния съвет на МВФ, отпред на организацията е заместник-управляващият шеф Дейвид Липтън, напомня ТАСС.

На 2 юли европейските водачи предложиха Лагард, която е някогашен министър на финансите на Франция, за президент на ЕЦБ. Тя ще размени италианеца Марио Драги на 1 ноември, в случай че кандидатурата й бъде утвърдена от Европейския парламент. Комисията на Европарламента по стопанска система и парични въпроси предходната седмица утвърди назначението на Лагард. Сега въпросът би трябвало да бъде гласуван от целия Европарламент на идната пленарна сесия в Страсбург, която ще се организира сред 16 и 19 септември.

Ако Екологичен потенциал даде поддръжката си, назначението на 63-годишната Лагард се чака да бъде одобрено от водачите на Европейски Съюз на срещата на върха на 17-18 октомври.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР