Управляващите в Грузия се отказаха от въвеждането на т.нар. Закон

...
Управляващите в Грузия се отказаха от въвеждането на т.нар. Закон
Коментари Харесай

The Cube: Грузинският Закон за чуждестранните агенти

Управляващите в Грузия се отхвърлиха от въвеждането на така наречен Закон за задграничните сътрудници. Какво тъкмо представлява той и до какви последствия можеше да докара, ще ни напомни Мария Кръстанова в The Cube.

 

Многолюдните митинги в Грузия извадиха на дневен ред още веднъж тематиката за по този начин наречения закон на „ задграничните сътрудници “. Изразът чухме за пръв път през 2012 година, когато той стана част от съветското законодателство. За задграничен сътрудник се счита всеки човек или организация, финансиран от чужбина, без значение с каква сума или даже дали изпращача не е родственик на получателя. Хората, оповестени за задгранични сътрудници, са задължени да се отбелязват ясно като такива и да регистрират месечните си доходи и разноски. В случай че не го вършат, нарушителите рискуват да платят санкция, а даже и да си навлекат наказателно следствие. През 2020 година законът претърпя някои нови промени, които плануват затвор до 5 години за всеки „ задграничен сътрудник “, който не е докладвал за своите дейности, както и всеки интернационален публицист, който събира информация за „ националната сигурност “ на Русия.

Именно аналогията с този съветски закон изкара грузинците на улицата. Грузинското предложение е следното: физически лица, организации на гражданското общество и медиите, които получават 20% от финансирането си в чужбина, би трябвало да бъдат регистрирани като „ сътрудници на задгранично въздействие “. Нарушителите са застрашени от санкции в размер на 25 000 грузински лари (9600 долара), а при наново нарушаване ще бъдат наказани на затвор до пет години.

Ако въпреки всичко законът бъде признат, то той ще обгръща даже наблюдаващи на избори и организации за мониторинг на корупцията. Представители на грузинското държавно управление аргументират закона, потвърждавайки, че по този метод ще се изкорени „ непознатото въздействие “. Добавят още, че са въодушевени от действителен от 1938 г американски сходен закон, а не от съветския. Американското законодателство в реалност има подобен закон, който обгръща най-вече лобисти и организации, работещи директно или непряко за непознати държавни управления. От Вашингтон към този момент отхвърлиха всевъзможни съпоставения със своето законодателство.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР