Управляващите ще направят нов опит за създаването на една мегаагенция

...
Управляващите ще направят нов опит за създаването на една мегаагенция
Коментари Харесай

Управляващите предлагат да се създаде мегаагенция по вписванията

Управляващите ще създадат нов опит за основаването на една мегаагенция по вписванията, в която да се съберат на едно място най-важните регистри в страната. Това оказва се от законопроект за държавна организация по вписванията, импортиран предходната седмица в Народното събрание от представители на четирите ръководещи обединения.

Предложението на шестимата депутати е да се образува профилиран орган към Министерския съвет - Държавна организация по вписванията, който да събере в едно четири структури - Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО), които в този момент са на послушание към Министерство на районното развиване и благоустройството, както Агенцията по вписванията (АВ) и Централния указател на особените залози (ЦРОЗ), които сега са към Министерството на правораздаването. Само в Агенцията по вписванията има няколко обособени регистъра - Търговският указател и регистърът на юридическите лице с нестопанска цел, указател БУЛСТАТ и Имотният указател, Регистър на имуществените връзки на съпрузите.

Това е вторият опит на ръководещите да основат нова мегаагенция, чието образуване е категорично посочено в съдружното съглашение. Първият опит беше през февруари, когато сътрудниците в обединението се пробваха да извършат смяната през преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета за 2022 година Този законодателен метод обаче срещна сериозна рецензия, в това число и вътре в самата коалиция, и ръководещите отдръпнаха измененията. Друга проблематична концепция бе желанието да бъде изменен статутът на съдиите по вписванията, които да бъдат преназначени като длъжностни лица по вписванията и към този момент да не са свързани по никакъв метод със правосъдната власт. Тогава в отворено писмо до президента, премиера и ръководителя на Народното събрание от Асоциацията на съдиите по вписванията показаха изрично противоречие с препоръчаните промени, като желаеха незабавна среща с всички виновни институции.

Законопроектът, уреждащ основаването на нова мегаструктура в изпълнителната власт, е импортиран от шестима народни представители от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". От " Продължаваме промяната " вносители са Милен Матеев, Стою Стоев и Петър Куленски. От " ИТН " документът е подписан от Андрей Михайлов, от Българска социалистическа партия - от Филип Попов, а от " Демократична България " - Атанас Славов.

В текстовете всъщност се предлага същата идея за обединяването на всички регистри в една държавна организация за успеваемост на ръководството им и бистрота на администрацията. В претекстовете се показва, че предлаганите промени са единствено структурни, без да се засягат пълномощията и функционалностите на обособените организации. Отпаднала е обаче концепцията за смяна на статута на съдиите по вписванията. Това значи, че новата организация ще е приемник на структурите, които сплотява, и всички настоящи чиновници в тях ще запазят трудовите и служебните си правни отношения.

Новата държавна организация ще е на послушание на Министерския съвет, който ще избира нейния ръководител за мандат от 5 години. Той би трябвало да е правист с юридически стаж най-малко 5 години. Председателят ще предлага на премиера за назначение кандидатури за трима зам.-председатели, като всеки от тях би трябвало да има друга подготовка - единият да е правист, вторият - геодезист с висше обучение, а третият да е висшист по осведомителни технологии, като и тримата би трябвало да имат най-малко 5 години стаж в съответната област. Подробната конструкция на новата организация би трябвало да бъде уредена в устройствения ѝ устав, който би трябвало да бъде подготвен до 3 месеца от приемането на закона.

Законопроектът е съпроводен от 30 страници претекстове. Основните причини са, че законопроектът е " естествено отражение на потребностите на обществото от бърза и транспарантна администрация, която да дава услуги, съответни на актуалните софтуерни достижения ".

Със основаването на Държавна организация по вписванията ще се утвърди и обединен стандарт при определянето на таксите, за услугите на тези регистри, което е в полза на потребителите, тъй като ще докара до ограничение на административната и финансова тежест на жителите и компаниите. В момента заради разнородната институционална рамка в региона на комерсиалната, имотната и гражданската регистрация съществуват доста и най-различни държавни такси, образувани на друг принцип, от време на време в несъгласие със закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР