Управляващите се аргументират само с исканията на местните хора за

...
Управляващите се аргументират само с исканията на местните хора за
Коментари Харесай

Възелът Банско - ще се разсече ли или ще се затегне още

Управляващите се аргументират единствено с настояванията на локалните хора за втори въжен превоз в Банско, само че мълчат за позволеното с измененията в проекта строителство на нови ски писти и уреди в парка.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по тематиката
Вместо тържества европредседателството притегли митинги

Четвъртък, 11 януари 2018 година, ще премине с демонстрации, засилени ограничения за сигурност и блокади в центъра на София
10 яну 2018
Банско: новите линии на остарелия проблем

Осем въпроса и отговора за това за какво решението на държавното управление буди съмнения
4 яну 2018
Правителството утвърди втора кабинка и нови писти над Банско

С решението на кабинета се дава зелена светлина за доста по-сериозно застрояване в Пирин
28 дек 2017 По метода, по който потегли, 2018 година стартира да припомня по някои признаци на 2013-а. Всяка седмица от началото на годината има все по-многолюден митинг в отбрана на Пирин, ръководещите и подкрепящите ги медии и бизнес атакуват протестиращите по всевъзможен метод, а министър председателят Борисов дава персоналните си гаранции, че нищо неприятно няма да се случи в националния парк, както Станишев персонално свидетелстваше за катарзиса на Делян Пеевски като безапелационен мотив да бъде определен за ръководител на ДАНС. И в случай че тогава митингите продължиха няколко месеца с въпроса " Кой предложи Пеевски ", в този момент институциите отблъскват заедно различен въпрос - кой е крайният притежател на концесионера на ски зоната в Банско.

Тази седмица се появи самодейност за реализиране на компромис, която при благосклонност може да разсече възела на дълбокото разделяне по проблема, само че при неналичието й може да го затегне още повече.

Опорната точка " против втория въжен превоз "

Основното обвиняване към протестиращите, наричани " рекетьори " и " зелен октопод ", е, че не разрешават създаване на втори въжен превоз в Банско, който ще реши казуса с опашките пред настоящия през зимата. Впечатлението е за всеобщо оглушаване за позицията на митинга - не против лифта, а против маскираните с него нарушавания на законите и европейските наставления в дейностите и бездействията на държавните управления във връзка с концесията на ски зоната, стопанисвана от " Юлен " АД над 15 години.

В дългогодишната игра на котка и мишка с обществеността в държанието на другите управляващи доминираше най-вече бездействието - до решението на третия кабинет на Бойко Борисов в самия завършек на 2017 година да промени проекта за ръководство на националния парк, който е и под отбраната и на ЮНЕСКО. Без да е предшествано от екологична оценка, решението разрешава строителство на нови и разширение на съществуващи ски писти и уреди в планината, като се уголемяват и териториите, в които това се позволява.

Странична изненада

В изявление за " Капитал " в сряда известният български планинар Боян Петров разгласи самодейността си да внесе до края на седмицата в министерството на околната среда с копие до Министерския съвет вид за нови промени в проекта за ръководство, които дават опция за реализиране на компромис. В неговото предложение текстовете в държавното решение от 28 декември, в които като изключение от възбраната за строителство в парка се показва " строителство на нови и разширение на съществуващи ски писти и уреди ", се трансформират с изключението " строителство на една туристическа въжена линия (втори кабинков лифт) ". Така по думите на Петров ще бъдат задоволени настояванията на хората в Банско и прилежащите общини за втора кабинка, а природозащитниците ще получат правна гаранция, че няма да се разрастват строителните действия в Пирин.

На въпрос дали няма да бъде упрекнат, че стопира развиването на туризма със възбраната за строителство на нови писти, Петров разяснява: " Тогава ще стане ясно, че вторият кабинков въжен превоз е единствено заслон за други планове. При настоящето презастрояване след новите писти ще дойдат претенции за нови лифтове, влекове, въжени линии, заведения и така нататък Монополното асимилиране на планината от концесионера на сегашната ски зона мощно лимитира виталната конкуренция и изобщо не е в интерес на развиването на туризма ".

Да си гледа алпинизма

Прогнозата му е на път да се сбъдне. Инициативата за нова смяна на проекта бързо набра поддръжка във форумите и обществените мрежи като рационален излаз от обстановката, само че не и измежду тези, от които зависи това да се случи или тези, чиито ползи би засегнала директно.

В сряда представителят на " Юлен " - юристът Петър Петров, сподели пред " Капитал ", че не желае да разяснява предлагането всъщност, като го омаловажи с думите, че всеки може да си прави оферти.

Кметът на Банско Георги Икономов беше по-ясен: " Няма да разясня нищо по тази тематика, тъй като това, което имаше да се споделя, се сподели. Имаме признато решение на Министерски съвет. Който желае да прави някакви оферти, да си ги прави по надлежния ред и в случай че му се одобряват, да се одобряват. Точка. Аз моето предложение съм го направил (решението за смяна на проекта за парка е по негово предложение). Бих предложил на Боян Петров да си гледа алпинизма, а не градоустройството на Банско. "

От екоминистерството към момента няма отговор, а ницепремиерът Валери Симеонов също не сподели интерес: " Решението на Министерски съвет е гласувано. Какво желаят - второ решение ли да одобряваме? Ако желаят корекции, да ги създадат в новия проект за ръководство. Стария към този момент го коригирахме. Ако тези хора са имали някакви оферти, трябваше да ги създадат, преди да вкараме проекта за ръководство за разискване в Министерски съвет на 28 декември ", беше неговият коментар.

Всъщност на 26 декември - два дни преди държавното управление да гласоподава решението си, представители на природозащитни организации и общественици са имали среща с премиера Бойко Борисов. За нея косвено заяви пред европарламента в Страсбург самият Борисов - като доказателство за уважението му към тези организации. На срещата му е препоръчан вид за втори въжен превоз с детайлна екологична оценка, което щяло да отнеме до шест месеца. Борисов обаче споделил, че всичко зависело от сътрудниците му от " Обединени патриоти ". В последна сметка държавното управление одобри скоростно измененията в проекта, като разсъни подозрения дали многочислените мнения от публичното разискване са прочетени. Което не попречи на премиера да обави пред европейските депутати " Самият аз съм зелен човек ".

В четвъртък подозренията, че вторият въжен превоз в Банско е заслон за други планове се потвърдиха. И Симеонов, и Борисов продължиха да приказват за строителството на втора кабинка - каквото в действителност отсъства от текстовете на признатите промени, и продължиха да не дават отговор на въпроса за строителството на нови ски писти, уреди и инфраструктура, каквото на процедура измененията позволиха. По оповестени още преди време проекти на концесионера " Юлен ", ски зоната в Банско може да нарасне с още до 330 км. нови писти.

Така опцията на природозащитници и правозащитници да влязат в рационален разговор с ръководещите за намиране на допустим за всички излаз от обстановката се свежда до диалог " с тв приемника " - отсрещната страна е избрала да не ги чува и жанрът още веднъж е властови монолог.

Пред европарламента в Страсбург Борисов показа програмата на българското председателство и в отговор на въпроси за митингите за Пирин и за битката с корупцията съобщи: " Аз самият съм зелен. Гарантирам ви, че единствено втори въжен превоз в Банско ще се строи и нито една керемида повече ", както и че " До две-три години ще пречупим корупцията в България ".

Фотограф: VINCENT KESSLER Не е единствено вътрешен проблем

За разлика от българския парламент, в Европейския има и съпротива, която наруши комфорта на Борисов при представянето на програмата на българското председателство в сряда. Той трябваше да отговори на представителката на Зелените от Германия - Ска Келер, която му сложи въпроси за Пирин, за неналичието на битка с корупцията и господство на закона, както и за натиска върху свободните медии.

Пред " Дневник " в четвъртък тя подсети, че отбраната на Пирин не е единствено вътрешен проблем на България. " Той визира и Европа. Значителни елементи от Национален парк " Пирин " са предпазени от законите на Европейския съюз. Имаме съществени подозрения, че вероятното разширение на ски зоните и на сеч за търговски цели в пиринските гори ще наруши европейските закони. Поради това изпратихме питане към Европейската комисия, с цел да я предупредим за новите проекти за Пирин. Еврокомисията би трябвало да се увери, че българското държавно управление не нарушава европейските стандарти за отбрана на дивата природа. Тревогата за Пирин е доста по-голяма от съответния въжен превоз, за който приказва вашият министър-председател. Той не помни да спомене, че новият проект за ръководство на парка открива опция в името на търговски ползи да бъдат изсечени вековни гори в парка върху повърхност, достигаща 150 кв. км. ", сподели Келер

Помолена да разяснява етикетите " октопод " и " мафия ", които ръководещите и обслужващите ги медии лепят на природозащитниците в България, тя уточни: " Политическият дискурс е нещо доста мъчно. Но не си припомням по всяко време и където и да е в Европа да са ни наричали " мафия ". Не сме забъркани нито в корупция, нито в пукотевица или убийства на хора. Ние просто желаеме да защитим околната среда ".

Лифт за всички и правда

Коментирайки предложенията на Боян Петров като негова гражданска самодейност, Андрей Ковачев от " За да остане природа в България " посочи, че с изключение на отдръпването на измененията, които нарушават законите, основно искане на коалацията е и осветяването на действителния притежател на " Юлен ". " Ако построяването на втори въжен превоз е единственото решение, тогава за него би трябвало да се мисли като оборудване, което обслужва всички туристи, т.е. не като част от ски зоната, а от инфраструктурата за ръководство на туристическия поток в парка, какъвто има през четирите сезона, а освен през зимата ", сподели Ковачев.

Тома Белев, ръководител на Асоциацията на парковете, счита, че първият въпрос е за нужната екологична оценка, след който може да се дискутира вторият въжен превоз - " другояче разногласието е би трябвало ли да важат законите за концесионера " Юлен " или не би трябвало ". За предложенията на Петров той счита, че е задоволително да влязат в една точка: режим 77 - за здания и уреди. Според Белев обаче влезлият в действие нов Закон за концесиите не позволява на настоящия концесионер да прави нищо, тъй като съгласно наредбите му актуализиране на концесионните контракти се разрешава за избрани случаи и то с предел не повече от сумарно 50% от плануваните в контракта вложения. " Предвидените в контракта на " Юлен " вложения са 37 млн. лева Те регистрират над 80 млн. лева, което значи, че от дълго време са надхвърлили лимита. Затова актуализиране на контракта е невероятно, а би трябвало да се разгласи напълно нова концесия ", счита Белев.

Един бизнес: Да спрем зеления рекет със закон

След като самодейността на Боян Петров получи прокламация в сряда, асоциацията на работодателските организации излезе с декларация, озаглавена " Да спрем зеления рекет! ". В нея показаните в Националния съвет за тристранно съдействие работодатели декларират, че е налице " дисбаланс, който от вреден стартира да се трансформира в смъртоносен за стопанската система на България ". Според позицията им става дума за " несъразмерно на значимостта и броя им въздействие на шепа " природозащитници ", които в името на неразбираемите си ползи са подготвени да спрат, и понастоящем сполучливо го вършат, капиталови планове за стотици милиони, които биха довели до сериозен стопански напредък и последователно излизане на България от категорията " най-бедна страна в Европа ".

Работодателите приканват институциите да продължат политиката си против " зеления рекет ", като едноинстанционното обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда обхване освен обектите от национално значение, само че и вложенията клас А и обектите от първостепенно общинско значение " ; а също и " да продължат вложенията в ски туризма и в построяването на втори въжен превоз в Банско в духа на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година ". След препоръчаните законодателни хрумвания декларацията приключва с апела " Да сложим спазването на закона над всичко! ". Друг бизнес: Има забравени от централната власт

Браншови организации в туризма са на противоположното мнение - те считат, че решението за Пирин опонира освен на закони и наставления, а и на антимонополната процедура в Европейски Съюз като цяло. Инициативна група " Консенсус за Пирин ", включваща Любомир Попйорданов - ръководител на Асоциацията за различен туризъм, Димитър Попов – член на УС на Асоциацията на туроператорите и туристическите организации, и доц.д-р Румен Драганов – шеф на Института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма, е изпратила до премиера Борисов писмо.

В него се упорства да бъде анулирано решението на Министерски съвет и да се сътвори механизъм, който да търси пресечната точка сред заинтригуваните страни, както и цялостна визия за планинския туризъм в България. " Това би подсказало, че Вашето държавно управление застава зад ползите на българите в планинските и селските региони, които заслужават равностойно и по-голямо внимание от ползите на концесионера " Юлен " и които се смятат за забравени от централната власт ", се показва в писмото (виж позицията на Любомир Попйорданов по-долу).

Фотограф: Велко Ангелов Основният проблем е в монополните зависимости

Любомир Попйорданов, ръководител на Българската асоциация за различен туризъм, пред " Капитал "

Казусът " Ски зона Банско " и измененията в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " слагат най-малко няколко въпроса: Кой ръководи в България и за зависимостите, които изясняват не едно и две политически решения; за законността и правовия ред; за обществената благосъстоятелност и страната като неин гарант; за съществуването въобще на експертен капацитет; за медийната операция и потреблението на целия инструментариум на властта, с цел да инспирират ненавист и разделяне в обществото.

Планинските региони на България имат потребност от цялостна визия и проект за деяние - на правилата на устойчивото и отговорно развиване, с почитание към естественото и културното завещание и ползите на локалните хора. Необходимо е с лекотата, с която се отпускат 100 млн. лева за Министерство на вътрешните работи, да се основат национални фондове за развиване на дребното предприемачество и стартъп културата в планините и селата.

Развитието на първокласен туризъм е невероятно без развиването на обичайното малко планинско отглеждане на животни и земеделие, горско стопанство с визия, хранителна индустрия, почиваща на локалната еднаквост, и подтик на обичайните занаяти. Има място и за високите технологии. Целта би трябвало да бъде разкъсване с модела на монополни зависимости и основаване на опция за предприемачество.

Туристическият модел на Банско е изчерпал своите благоприятни условия. Необходим е изчерпателен разбор на концесията, нейната благосъстоятелност, както и на резултатите от нейното опериране за тези 15 години. Това ще разреши да се изведат вероятните решения за възстановяване на изискванията за туризъм и ски в региона на Банско, като (както се споделя и в " Стратегия 2020 " на Банско) се постави точка на строителството на нови квартали и се заложи на целогодишен авантюристичен и културен туризъм.

Обекти на международното завещание като Пирин могат да основат благополучие за цели райони, стига да са налице съответните политики и локалното население почтено бъде въвлечено в тяхното осъществяване. Решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година е в неверната посока и обрича района на беднотия.

Намираме за належащо да бъде основана експертна група, която да предложи консенсусни решения за Банско и модел на харта за стабилно развиване на планините в България - с равностойно посланичество на всички заинтригувани страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР