Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) е първа

...
Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) е първа
Коментари Харесай

Окончателните резултати в Полша потвърждават загубата на мнозинството от управляващите

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) е първа политическа мощ, само че няма болшинство в Народното събрание, демонстрират окончателните резултати от вота, оповестени във вторник.

Парламентарните избори при висока изборна интензивност от 72,9% . Резултатът удостоверява, че демократичната проевропейска съпротива евентуално ще поеме ръководството на страната.

Според окончателните данни ПиС събира 35,38% от гласовете, а демократичната Гражданска коалиция (ГК) получава поддръжка от 30,7% . Дясноцентристката групировка " Третият път " е трета политическа мощ с 14,4% , следвана от " Нова левица " с 8,61% и крайнодясната " Конфедерация " със 7,16%.

Градска канализация , " Нова левица " и " Третият път " оповестиха, че са подготвени да образуват съдружно ръководство и че ще стартират договаряния незабавно щом станат известни формалните резултати. Очаква се трите партии да получат болшинство и в 100-местния Сенат - горната камара на Народното събрание. Трите опозиционни сили се явиха с обща листа на вота за горната камара.

Избирателната интензивност в неделя беше с над 10% по-висока от тази през 2019 година, когато ПиС завоюва близо 44%. Националпопулистката партия управляваше в два поредни мандата, като през това време Варшава утежни връзките си с Брюксел и стана обект на интернационалните рецензии, свързани със правосъдната взаимозависимост от властта и консервативната политика по отношение на абортите и ЛГБТ общността.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР