Управляващата комунистическа партия на Китай предупреди за рисковете, породени от

...
Управляващата комунистическа партия на Китай предупреди за рисковете, породени от
Коментари Харесай

Китай предупреждава за рисковете от изкуствения интелект и призовава за засилване на мерките за националната сигурност

Управляващата комунистическа партия на Китай предизвести за рисковете , подбудени от напредъка в региона на изкуствения разсъдък , като в същото време приканва за засилени ограничения за националната сигурност, осведоми „ Асошиейтед прес “.

Среща, ръководена от водача на партията и президент Си Дзинпин във вторник, прикани за „ отдадени старания за отбрана на политическата сигурност и възстановяване на ръководството на сигурността на интернет данните и изкуствения разсъдък “ , съобщи формалната новинарска организация Синхуа.

Си, който е държавен глава на Китай, командващ въоръжените сили и ръководител на комисията по национална сигурност на партията, прикани на срещата „ да останем наясно със комплицираните и предизвикателни условия, пред които е изправена националната сигурност “ . Си беше безапелационен:

„ Китай се нуждае от нов модел на развиване с нова архитектура на сигурността . “

Изявленията от Пекин последваха предизвестие във вторник от учени и водачи в софтуерната промишленост в Съединени американски щати, в това число високопоставени ръководители на Microsoft и Гугъл, за заплахите , които изкуственият разсъдък съставлява за човечеството. В изказването се изяснява:

„ Намаляването на риска от изгубване от изкуствения разсъдък би трябвало да бъде световен приоритет наред с други опасности от публичен мащаб като пандемии и нуклеарна война . “

Китай към този момент отделя големи запаси за угнетяване на всевъзможни хипотетични политически закани за господството на партията, като разноските за полиция и личен състав за сигурност надвишават тези, предопределени за армията.

Въпреки че безмилостно цензурира персоналните митинги и онлайн рецензиите, жителите не престават да показват неодобрение от политиките, най-скоро от драконовските ограничения за блокиране, въведени за битка с разпространяването на COVID-19 .

Китай подхваща репресии против своя софтуерен бранш в опит да възвърне партийния надзор, само че сходно на други страни се бори да откри способи да контролира разрастващите се технологии. Последната партийна среща ускори нуждата от „ оценка на евентуалните опасности, взимане на защитни ограничения, отбрана на ползите на хората и националната сигурност и гарантиране на сигурността, надеждността и способността за надзор на изкуствения разсъдък “, заяви формалният вестник Beijing Youth Daily във вторник.

Притесненията, че системите с изкуствен интелект надхитряват хората и излизат отвън надзор, се ускориха с появяването на ново потомство високоспособни чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT. Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на основателя на ChatGPT OpenAI, и Джефри Хинтън, компютърен академик, прочут като кръстника на изкуствения разсъдък, бяха измежду стотиците водещи фигури, които подписаха изказването във вторник, оповестено на уеб страницата на Центъра за сигурност на изкуствения разсъдък .

Повече от 1000 откриватели и технолози, в това число Илон Мъск , който сега е на посещаване в Китай, подписаха доста по-дълго писмо по-рано тази година, призовавайки за шестмесечна пауза в развиването на ИИ. В известието се споделя, че изкуственият разсъдък съставлява „ дълбоки опасности за обществото и човечеството “ , а някои, участващи в тематиката, са предложили контракт на Организация на обединените нации за контролиране на технологията.

Китай предизвести още през 2018 година за нуждата от контролиране на изкуствения разсъдък, само че все пак финансира голямо разширение в региона като част от напъните за завладяване на високото място на авангардни технологии.

Липсата на отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и строгият партиен надзор върху правната система също доведоха до съвсем всеобщо потребление на технология за различаване на разположение, глас и даже вървене за идентифициране и задържане на тези, които се считат за заплашителни, като да вземем за пример политически дисиденти и религиозни малцинства, изключително мюсюлмани.

Членовете на уйгурите и други най-вече мюсюлмански етнически групи са определени за всеобщо електронно наблюдаване и повече от 1 милион души са арестувани в лагери за политическо превъзпитание , сходни на затвори, които Китай назовава центрове за дерадикализация и професионално образование.

Рисковете на AI се преглеждат основно в способността му да управлява роботизирани, самоуправляващи се оръжия, финансови принадлежности и компютри, ръководещи електрически мрежи, здравни центрове, транспортни мрежи и друга основна инфраструктура.

Необузданият възторг на Китай за новите технологии и желанието да се занимава с импортирани или откраднати проучвания и да задушава следствията на огромни събития като експлоадирането на COVID-19 ускорява опасенията по отношение на потреблението на изкуствен интелект.

„ Ведрото отношение на Китай към софтуерния риск, безразсъдната упоритост на държавното управление и неприятното ръководство на рецесията в Пекин са в конфликт с ескалиращите рискове от изкуствения разсъдък “ , пишат учените по технологии и национална сигурност Бил Дрексел и Хана Кели в публикация, оповестена тази седмица в списание „ Външни работи “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР