Управляващата коалиция на италианския министър-председател Марио Драги е застрашена от

...
Управляващата коалиция на италианския министър-председател Марио Драги е застрашена от
Коментари Харесай

Правителството на Драги пред разпад, Италия върви към пропаст

Управляващата коалиция на италианския министър-председател Марио Драги е застрашена от разпад, защото популисткото Движение 5 звезди заплашва да напусне държавното управление, оповестява "Политико ".
Движението дава обещание да бойкотира решаващо гласоподаване в Народното събрание в четвъртък, като по този метод дестабилизира италианското държавно управление тъкмо в миг, когато стопанската система на страната страда от суша, внезапно повишаване на цените на силата и възходящи разноски по заеми. Ако Драги си тръгне, Европа ще загуби и един от най-опитните си водачи в сериозен миг, когато предстоят основни решения по отношение на войната в Украйна и нейните стопански последствия.
През последните седмици напрежението сред Драги и Джузепе Конте, водач на Д5З и някогашен министър-председател, набъбна. Конте е подложен на напън от страна на обединението от депутати на Движението, които считат, че групата може да получи поддръжка, като напусне държавното управление и се причисли към опозицията.
Ключовото гласоподаване в четвъртък в италианския парламент по законопроекта за издръжката на живота ще послужи като решителен тест, с цел да се види дали обединението на Драги ще оцелее. Движение 5 звезди обмисля дали да бойкотира гласуването на законопроекта, който Драги поддържа и който съдържа ограничения на стойност 26 милиарда евро, с цел да помогне на италианците да се оправят с инфлацията и възходящите разноски за сила. В сряда вечерта Конте разгласи, че партията му ще продължи с протеста.
Конте съобщи, че Д5З е "на разположение за разговор и да даде своя принос към държавното управление ", само че в четвъртък в Сената партията няма да взе участие в гласуването, сподели той.
Критиците, които нарекоха Д5З безотговорни за дестабилизирането на държавното управление, "трябва да се запитат кой в действителност е виновен за тази обстановка ", сподели Конте.
Д5З се опълчват на законопроекта по екологични съображения, базирайки се на наредбите за основаване на нов цех за изгаряне на боклуци в Рим. Драги дефинира гласуването като въпрос на доверие, тъй че протестът на Д5З на процедура би означавал, че групата отдръпва поддръжката си за държавното управление на Драги.
През последните седмици връзките сред размирните съдружни сътрудници в италианското държавно управление са все по-обтегнати. Миналата седмица Конте връчи на Драги писмо, в което се споделя, че Д5З са изпитали "дълбок политически дискомфорт " от присъединяване си в обединението.
Д5З желаеха от Драги лист с отстъпки, в това число за минимална работна заплата, увеличение на бюджетните разноски и гаранции за водещите им политики, като обществени заплащания и тласъци за екологично преустрояване на жилища. В писмото се споделя, че партията желае да продължи историческите съюзи в Европейски Съюз и НАТО, само че декларира, че Италия е "пасивен адресат на решения, взети от други " и че това пригаждане способства за "необратимо скъсване ", сред Запада и останалия свят.
Във вторник Драги съобщи, че задачите на държавното управление съответстват с някои от точките на Д5З и разгласи, че държавното управление има намерение да премине към един тип минимална работна заплата. Той обаче изключи опцията за увеличение на бюджетните разноски.
"Едно държавно управление не работи с ултиматуми, то губи смисъла на своето битие ", сподели Драги.
Ако Д5З в действителност бойкотира гласуването в четвъртък, Драги ще би трябвало да беседва с италианския президент Серджо Матарела, който може да го помоли да свика избор на доверие, с цел да ревизира дали към момента разполага с болшинство.
Технически видяно, Драги към момента би могъл да има болшинство и без Д5З. Но той нееднократно е посочвал, че в случай че те се отдръпват, няма да може да оглави друго държавно управление. Дясната партия Лига също уточни в сряда, че няма да взе участие в друго държавно управление. Това може да докара до предварителни избори в Италия.
Според анализатори избори преди 2023 година са малко евентуални, защото в Италия в никакъв случай не е имало избори през есента, когато държавното управление би трябвало да приготви и одобри бюджета си.
Джовани Орсина, професор по политическа история в университета "Луис " в Рим, съобщи, че евентуално ще бъде открито решение, защото никой не желае да носи отговорността за свалянето на държавното управление "в разгара на пандемия, война, суша, надвиснала енергийна рецесия и със закон за бюджета, който би трябвало да се сформира ".
Един от разновидностите е Д5З да отстъпи и да реши да гласоподава дружно с държавното управление в четвъртък, като отсрочи решението за овакантяване на обединението с вярата да получи повече отстъпки от Драги.
Орсина съобщи, че в случай че Д5З в действителност се откаже да гласоподава, Драги в последна сметка може да остане от възприятие за дълг към страната:
"Ако Матарела го помоли да остане в полза на страната и той има болшинство, за един държавен чиновник ще бъде мъчно да каже "не ". Има страна, която би трябвало да се ръководи. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР