Управление на тол системата ТранспортДепутатите открехнаха вратата за промени в

...
Управление на тол системата ТранспортДепутатите открехнаха вратата за промени в
Коментари Харесай

Депутатите отказаха да намалят комисионите за посредниците в тол системата

Управление на тол системата ТранспортДепутатите открехнаха вратата за промени в тол систематаБюджет и финансиПосредниците в тол системата са получили над 110 млн. лева комисиони
ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ Български напредък “ отхвърлиха да поддържат предлагането за понижаване на комисионите на националните снабдители, или така наречен НДУ-та, в тол системата. Отказ получи и концепцията предлаганите от НДУ-тата услуги да се разделят на две – едни единствено да продават винетки, а други – единствено тол, с цел да има по-голяма конкурентност.

В момента частните медиатори в построената с държавни пари система са две компании и те са получили над 110 млн. лева комисиони.

Намаляването на комисионите и разделянето на услугите бе една от най-революционните промени в „ печатницата за пари “, както някогашният министър председател Бойко Борисов дефинира системата при нейния непълен старт през 2019 година Предложена от Божидар Божанов („ Демократична България “), тя предвиждаше сегашните 7% комисиона да се понижи на 3%. Освен това се оферираше и част от таксите за прекосяване през уреди вид „ Дунав мост “ да остават за общините.

Този законопроект за промени в Закона за пътищата, дружно с други 4, препоръчани от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ Продължаваме промяната “, бяха гледани на първо четене в зала. Те имат за цел да вкарат наложително известяван за наложени санкции на жители и превозвачи, както и опция за промяна на винетки и подадени тол данни от тежкотоварния трафик.
Депутатите открехнаха вратата за промени в тол системата
Четирите законопроекта бяха признати с цялостно единогласие, само че този на Демократична България удари на камък. Той бе подсилен само от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България. Останалите обединения гласоподаваха срещу или въздържал се.

Колеги, аз не разбрах какви бяха възраженията. Предвид че са подкрепени в комисия, предлагам прегласуване “, съобщи Божанов.

Но даже и след прегласуването измененията бяха отхвърлени. Така те няма да видят бял свят, в случай че не бъдат препоръчани от някоя от политическите обединения сред първо и второ четене на другите законопроекти. Предвид обаче гласуването през днешния ден, най-вероятно при второ четене в зала също няма да срещнат поддръжка.



Коста Стоянов („ Възраждане “) изиска да се понижи срокът сред първо и второ четене на 5 дни поради значимостта на законопроектите. Първоначално председателстващият съвещанието Росен Желязков реши да подложи на гласоподаване предлагането, само че след това съобщи, че първо би трябвало да има общ план, от която дата да текат периодите. Така остава неразбираемо дали измененията, свързани с начислени в голям размер санкции на жители и превозвачи, ще могат да бъдат осъществени до дъно поради изтичащото време на Народното събрание.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтол система винетки размер на тол такси парламент закон за пътищата депутати комисиони медиатори ПоследниНай-четениПолитика 56 Депутатите отхвърлиха да понижат комисионите за медиаторите в тол системата Компании 24 Vivacom подари интерактивно съоръжение на СМГ Регулации 200 От 400 на 4000 IT-та годишно? Народно събрание улесни вноса на фрагменти от трети страни Политика 288 „ Между България и Шенген стои един закон “ Компании 15473 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Имоти 12654 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Хай-тек 5728 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Иновации 4850 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Всички новини14:50 Компании 56

Източник: economic.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР