Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е уведомил

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е уведомил
Коментари Харесай

Управителят на здравната каса Камен Плочев се оттегля от поста

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е уведомил с писмо Надзорния съвет на институцията, че не може да продължава да извършва функционалностите си заради здравословни аргументи. Предстои Надзорният съвет да разиска писмото и да бъде импортирано искане за предварително преустановяване на мандата на Плочев от Народното събрание.

Той е в болнични от февруари тази година след разразилия се скандал с задълженията към непознатите здравноосигурителни фондове, когато здравният министър Кирил Ананиев му изиска оставката поради това, че зад тила му е изискал актуализация на бюджета на институцията и непосредствено е пратил писмо до Народното събрание без да съблюдава процедурите.

Сега Плочев е избрал да не си подава оставката непосредствено в Нардоното заседание, което избира и назначава шефовете на институцията, а се базира на текст от Закона за здравното обезпечаване, който позволява предварително преустановяване на пълномощията при справедлива неспособност да извършва отговорностите си за период, по-дълъг от три месеца.

Причината Плочев да не подаде непосредствено оставка е, че не счита, че е направил нещо неправилно, заради което отхвърли да напусне поста и при абсурда си със здравния министър при започване на годината.

От касата оповестиха, че Надзорният съвет към момента не се е събирал, с цел да разиска писмото на Плочев и не е ясно дали се чака съвещание по-късно през днешния ден.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова съобщи пред Mediapool, че подадена оставка от страна на Плочев в деловодството на Народното събрание няма, само че при хипотезата, че той не може да извършва отговорностите си по-дълго от 3 месеца, Надзорният съвет би трябвало да осведоми Народното събрание.

Дариткова сподели още, че тя персонално и комисията по опазване на здравето не са имали диалози по отношение на бъдещото отдръпване на Плочев.

Тя добави, че все още в ГЕРБ не са водени диалози за нов титуляр на поста.

Възможно е постът да бъде стихотворец от настоящия подуправител на институцията доктор Йорданка Пенкова, която дълги години преди този момент оглавяваше здравната каса в Шумен. Тя беше спешно назначена на поста през февруари тази година, когато след излизането на Плочев в болнични, институцията остана без оперативно управление, което да разписва документи - тъкмо преди подписването на новия рамков контракт с новите правила за работи и цени на медицинските услуги.

Пенкова обаче има противоречиви моменти в биографията си, защото има влезнало в действие наказателно разпореждане за това, че като шеф на касата в Шумен е сключила контракт с частната клиника на татко си и сестра си.

При встъпването си в служба тя е обяснила пред Надзорния съвет, че е попаднала в тази обстановка по " недовиждане ", била е посъветвана неверно и не е заявила спора на ползи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР