Управителят на Мото-Пфое“ Атанас Фурнаджиев е и вицепрезидент на БФС.

...
Управителят на Мото-Пфое“ Атанас Фурнаджиев е и вицепрезидент на БФС.
Коментари Харесай

Атанас Фурнаджиев разкри пред БЛИЦ TV цялата истина за отношенията БФС – ЦСКА! Имат ли шанс „армейците“ за Европа?

Управителят на „ Мото-Пфое “ Атанас Фурнаджиев е и вицепрезидент на БФС. В първата част от изявлението ни господин Фурнаджиев разкри значими детайлности за договорката на 2017 година, при която японската компания „ Сумитомо корпорейшън “ закупи 100% от дяловете на „ Мото-Пфое “. Във втората част на изявлението ни, което излъчваме през днешния ден, господин Фурнаджиев дава отговор на най-актуалните въпроси във футбола.

-  Г-н Фурнаджиев, какво демонстрира равносметката Ви за футболната 2017 година?
-  Това е първата година, в която започваме да берем плодовете от това, което сме свършили преди този момент.  Виждаме, че националният тим реализира съществени победи против Швеция и Холандия. Постигнахме триумф и в контролата със Саудитска Арабия, която е участник на международното състезание в Русия. Юношите до 19 години се класираха измежду седемте най-хубави тима в Европа и участваха на европейското състезание в Грузия. Вътрешният шампионат е извънредно забавен. В момента има доста сериозна конспирация и безусловно всеки тим може да победи другия. Построена бе и съвременна футболна база в Бояна. Това са първите плодове от една дългогодишна работа. На посещаване бе и президентът на УЕФА Чеферин. Проведена бе и среща със Сдружението на общините. Предстоят съществени вложения от страна на УЕФА в българските общини във връзка с създаване на терени за детско-юношески футбол, което е нашият идващ приоритет.

- Най-тежката рецензия към БФС е обвързвана с това, че националният тим към този момент 12 години не може да се класира на финали на европейско или международно състезание. Смятате ли, че България ще завоюва виза за идващия огромен футболен конгрес?
 - Както знаете това е задачата, която сме сложили публично на треньора на националния тим Петър Хубчев. Нашето предпочитание като цел е класиране на идващ огромен конгрес. Аз съм уверен, че ще го реализираме и това го показахме с игрите през тази година. Националният тим израсна доста и сега се намира на едно от най-предните места в ранглистата на ФИФА от 2009 година насам.

- Да, само че свадите в съдиите се изострят от ден на ден. Как ще го обясните?
- Знаем за този проблем. Правим разбор на свършеното досега, защото до преди няколко месеца имаше съществено израстване на съдийството в България. Да, през последните 2 месеца, когато се видя, че има доста сериозна конспирация в шампионата, има няколко стъпки обратно в съдийството. Но аз споделих на съдиите, че когато грешките, които вършат са неумишлени, ние можем да застанем зад тях и да им дадем тил. Проблемът, е когато съдиите вършат умишлени неточности. Тогава би трябвало да има съответни санкции от страна на съдийската комисия. Това е методът, по който ще вървим напред.

- Много се дискутира тематиката, че БФС организира геноцид по отношение на ЦСКА. Готов ли е Футболният съюз да отвърна тази теза като помогне на „ алените “ за легитимацията им пред Европа и завръщането им в европейските клубни шампионати?
- Президентът на УЕФА Чеферин при визитата си в София Ви сподели, че Боби Михайлов, когато става въпрос за български проблем пази българския интерес дори повече в сравнение с е разрешено. Това е реалност! Борислав Михайлов го е правил и отсега нататък ще го вършим всички ние, които участваме в комисиите в УЕФА. Когато става въпрос за български интерес без значение на кой тим, ние ще го защитим. Може да бъдете сигурен, че ние от наша страна ще създадем всичко, което е допустимо, с цел да помогнем на ЦСКА да играе оптимално бързо в евротурнирите!

- Как очаквате да се развие конгреса за избор на управление на БФС, който е плануван за 16 февруари 2018 година?
- Ние излизаме с кандидатурата на настоящия президент на БФС Борислав Михайлов за нов мандат, защото желаеме да надградим това, което сме постигнали до момента. Да, ще има конкуренция, което е обикновено. Дали ще има още един, двама или трима претенденти, това ще разберем 15 дни преди конгреса, защото до тогава се одобряват кандидатури. Нормално е да има конкуренция. Нека всеки да излезе с платформата си. Ние имаме с какво да се похвалим. Знае се какво сме свършили и какво сме построили. Затова желаеме нов мандат, с цел да можем да продължим започнатото.

-  Честно ли ще се организира конгресът?
- 540 клуба ще имат право на глас. Ако някой може да ми твърди, че човек може да манипулира по някакъв метод 540 представители на тимовете си, за мен ще звучи меко казано несериозно. Ако на конгреса участваха 30, 40 или 50 клуба, да кажеш, че има късмет по някакъв метод да им се повлияе. Но на 540 индивида мисля, че е невероятно да се повлияе от страна на който и да било. Абсолютно почтено и демократично ще бъде извършен конгресът на БФС.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Първата част на изявлението на Атанас Фурнаджиев може да прочетете ТУК
 

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР