Управителят на фирмата собственик на кораба Веселин Рубчев заяви пред

...
Управителят на фирмата собственик на кораба Веселин Рубчев заяви пред
Коментари Харесай

Техническа грешка довела до големия петролен разлив от българския кораб в река Дунав

Управителят на компанията притежател на кораба Веселин Рубчев съобщи пред, че разливът се дължи напълно на техническа неточност .

По думите му след разлива незабавно е била инсталирана защитната плаваща завеса, която да ограничи разлива.

" Това е рутинна процедура, която постоянно се прави след подобен разлив, след което горивото се събира и се унищожава. Нямам информация досега за нанесени вреди. Сигурен съм, че сръбските управляващи ще се оправят, дори към този момент са се справили. Имали сме и други такива случаи с разлив на гориво. Имаме подписана застраховка с британска компания и тя покрива разноски за половин милион $ ", съобщи Веселин Рубчев.

Разливът на гориво от българския транспортен съд стана в нощта на неделя против понеделник край град Челарево в самостоятелната област Войводина, покрай Нови Сад. Според сръбските управляващи скоростта на течението на реката е предотвратило екологична злополука. Късмет е, че петното не се движи по брега, а сред брега и главното течение на Дунав. Така е най-добре в тази обстановка, тъй като петното няма да остане по брега, затова няма да заплаши живота на хората и живите същества във водата и околната среда. Изградена е защитна дига край белградския квартал " Батайница ". Плуването на брега на Нови Сад е неразрешено. Качеството на питейната вода там не е застрашено. Властите започнаха отстраняването на повърхностния филм от петрол, а първите разбори на водата, взета край Сремска Каменица, демонстрират минимално количество минерални масла. Не се оповестява за измряла риба.

Започнало е следствие по какъв начин 35 тона дизел са изтекли от резервоара на българския транспортен съд. Първите данни сочат, че става въпрос за човешка и техническа неточност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР