Управителният съвет на ДФ Земеделие разпредели 3,2 млн. лв. за

...
Управителният съвет на ДФ Земеделие разпредели 3,2 млн. лв. за
Коментари Харесай

3,2 млн. лв. се предоставят на преработвателни предприятия за изкупуване на родни плодове и зеленчуци

Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие ” разпредели 3,2 млн. лева за 2020 година по схемата de minimis за компенсиране на част от разноските за превоз от стопанството до преработвателното дружество, логистика, подбиране на продукцията, нейното разчистване, калибриране и предпазване на подготвена продукция от праскови и нектарини, сливи, малини, домати, пипер и патладжан. Помощта е част от ограниченията, които се вкарват от страната като облекчения за земеделските стопани, поради пандемията от ковид (COVID-19).

Финансовата поддръжка ще се дава на преработвателни предприятия, като се изключи тези, извършващи филтрация и произвеждане на ферментационни артикули. 

Предприятията би трябвало да бъдат регистрирани по член 12 от Закона за храните и да са вписани в обществения указател на БАБХ (по лист от БАБХ). Те би трябвало да имат документ, удостоверяващ осъщественото заплащане към земеделския собственик, както и протокол, публикуван от Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ), взаимно с ОД „ Земеделие “ към МЗХГ на земеделския собственик за реколтиране на  съответната просвета.

На финансиране имат право всички предприятия, които завишат размера на изкупената продукция от регистрирани аграрни производители с над 15% по отношение на 2019 година

Предвидените ставки за подкрепяне са:

праскови и нектарини – единичната ставка от 27 лева./тон;сливи – единичната ставка от 21 лева./тон;малини – единичната ставка от 139 лева./тон;домати – единичната ставка от 30 лева./тон;пипер – единичната ставка от 37 лева./тон;патладжан – единичната ставка от 20 лева./тон;

Предвижда се приети организации и групи на производители да бъдат възможни за подкрепяне, чиито членове са декларирали през Кампания 2020 присъединяване по схемата за обвързано подкрепяне за плодове и зеленчуци на открити площи.

Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри ще бъдат оповестени на уеб страницата на Държавна фирма „ Земеделие “.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР