Управителният съвет на (БНБ) утвърди предложеното от удължаване на срока

...
Управителният съвет на (БНБ) утвърди предложеното от удължаване на срока
Коментари Харесай

БНБ удължи кредитната ваканция до 31 март 2021 година

Управителният съвет на (БНБ) утвърди препоръчаното от удължение на периода на деяние до 31 март 2021 година на признатия „ Ред за отлагане и споразумяване на изискуеми отговорности към банки и дъщерните им сдружения – финансови институции по отношение на въведеното на 13 март 2020 година от Народното събрание изключително състояние “.

Ето какво плануват изискванията на удължената кредитна почивка:

• удължение на периода за подаване на претенции от клиенти на банките за отлагане на отговорности – до 23 март 2021 г.;

• удължение на периода за утвърждение на тези претенции от страна на банките – до 31 март 2021 г.;

• удължение на крайния период за отлагане на отговорности на клиентите на банките – до 31 декември 2021 година, само че не повече от 9 месеца.

• въвеждане на условие отговорностите, обект на мораториум, да са били постоянни или с просрочие под 90 дни към датата на подаване на настояването за разсрочване;

• въвеждане на опция отговорностите, за които е било подадено искане за отлагане преди 30 септември 2020 година, да могат да бъдат в допълнение отсрочвани, като общият интервал на всички отсрочки не надвишава 9 месеца.

След одобряването му документът съставлява частен мораториум по смисъла на гласуваните Насоки от Европейския банков орган (ЕБО).

Управителният съвет на Българска народна банка също одобри решение да изиска от банките да дават в период до 10 работни дни оперативни проекти за оценка на евентуалната опция за неплащане от страна на техните клиенти-кредитополучатели, възползвали се от мораториума, след неговото приключване. Изискванията за тези оперативни проекти са въведени с новите Насоки на Европейския банков орган.

Българска народна банка заяви още, че ще продължи ежемесечно да разгласява агрегирана информация по отношение на постъпилите и утвърдени претенции за отлагане на отговорностите по Реда за отлагане. Месечната информация ще продължи да бъде оповестена в края на последния работен ден на месеца, идващ отчетния интервал.

Още за кредитната почивка -.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР