Управителният съвет на БНБ определи нивото на антицикличния капиталов буфер,

...
Управителният съвет на БНБ определи нивото на антицикличния капиталов буфер,
Коментари Харесай

БНБ предупреди за необслужваните кредити и повишаването на лихвите

Управителният съвет на Българска народна банка дефинира равнището на антицикличния финансов буфер , използван към кредитни рискови експозиции в Република България, на 2.0% през третото тримесечие на 2024 година, на основата на оценка по член 5, алинея 3 и алинея 4 от Наредба №8 на Българска народна банка за финансовите буфери, комбинираното условие за буфер, рестриктивните мерки върху разпределенията и рекомендацията за спомагателен личен капитал.

Съгласно член 5, алинея 3 от Наредба №8 на Българска народна банка , при оценката за равнището на антицикличния буфер се регистрират както референтният знак по член 5, алинея 1, по този начин и съответните насоки на Европейския съвет за систематичен риск /ЕССР/ и други индикатори, които Българска народна банка е решила за подобаващи за отразяване на цикличния систематичен риск.

По отношение на данните, свързани с референтния знак , към края на първото тримесечие на 2023 година съотношението заем /БВП, изчислено съгласно оповестената на интернет страницата на Българската национална банка методология, възлиза на 80.1%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно /-33.8 процентни пункта/, което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер .

Тъй като общоприетият индикатор за отклонението на съотношението кредит/БВП от дълготрайния тренд не отразява съответно трендовете в цикличните опасности, при оценката за равнището на антицикличния буфер се вземат под внимание и спомагателни знаци, фокусирани върху кредитния пазар , задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда.

Кредитната интензивност се резервира висока в изискванията на настоящите мощно негативни стойности на действителните лихвени проценти и високо равнище на финансова адекватност и ликвидност в банковата система . През идващите месеци протичащият световен развой на стягане на паричната политика ще стартира да лимитира кредитната интензивност в страната , като преместването му върху лихвените проценти по заемите ще се форсира, в това число под въздействие на стартирания от Българска народна банка развой на нарастване на минималните наложителни запаси от средата на 2023 година

Въпреки че това би смекчило резултатите, които продължителните интервали на висок кредитен напредък основават във връзка с задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в салдото на банковата система, кредитният риск се резервира остър в непосреден проект. Предвид съмненията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и предстоящото закъснение на външното търсене, способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки.

В допълнение, наклонността на покачване на лихвените проценти ще повлияе върху финансовото положение на кредитополучателите. Във връзка с това кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при реализиране на кредитната си активност, към навреме и съответно провизиране и към финансово обмисляне, което съответно регистрира развиването на рисковете в икономическата среда.

През 2021 година УС на Българска народна банка увеличи равнището на антицикличния буфер , използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1.0% от 1 октомври 2022 година и на 1.5% от 1 януари 2023 година, като през септември 2022 година равнището на антицикличния финансов буфер бе увеличено в допълнение на 2% в действие от 1 октомври 2023 година

Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен напредък и несигурността в икономическата среда , антицикличният финансов буфер на равнище от 2% през третото тримесечие на 2024 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР