Упражнявайки конституционното си правомощие да върнете предложението за избор на

...
Упражнявайки конституционното си правомощие да върнете предложението за избор на
Коментари Харесай

Адвокатско обединение поиска от президента да върне избора на Гешев

Упражнявайки конституционното си пълномощие да върнете предлагането за избор на основен прокурор на Висшия правосъден съвет ще дадете явен знак, че сте на страната на българските жители. Това се споделя в позиция на " Обединение на свободните юристи ", изпратено до президента и медиите. Днес апел за неподписване на указа за назначението на Иван Гешев пристигна и от Съюзът на съдиите.

От прессекретариата на президента оповестиха, че той ще разгласи позицията си по проблема през днешния ден следобяд. Адвокатите показват, че фигурата на основния прокурор е останала безконтролна и всевластна и по тази причина процедурата по нейният избор, би трябвало да се прави извънредно деликатно и точно, при оптимално необятно публично разискване и поддръжка.

Те са на мнение, че е неприемливо изборът да се направи без съревнование сред няколко претенденти на полето на концепциите за бъдещето на прокуратурата.

Адвокатите считат също, че не е задоволително за основен прокурор да се избере човек, който обществено разгласи, че не е последовател на разделянето на управляващите и показал юристите като търговци на право, които за пари биха защитавали всякаква идея или позиция.

" Обръщаме се към Вас с апела да сторите нужното, тъй че да се даде опция за същински избор, извършен при необятно публично разискване и приключил не с публично разделяне, а с повишение престижа на държавното обвиняване измежду българските жители ", се споделя още в позицията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (155)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР