Класическата хореография съчетава физическото, естетическото и интелектуалното развитие на детето

...
Класическата хореография съчетава физическото, естетическото и интелектуалното развитие на детето
Коментари Харесай

Роденият в Сибир благоевградски балетмайстор Олга Петрова: „Ролята на родителя е да избере правилния учител, а също и да бъде амбициозен само дотолкова, че това, което детето прави, да не му навреди в бъдеще – психологически или физически

Класическата хореография съчетава физическото, естетическото и интелектуалното развиване на детето съгласно балетния възпитател Олга Петрова. По думите ѝ танцът е чудесна основа за пълноценно развиване на тялото на детето, което с упражненията става гъвкаво и координирано. Занятията по балет, с верния музикален акомпанимент, оформят естетическия усет на детето, развиват възприятието за такт и темп и предизвикват положителните обноски.

Олга Петрова е родена в Сибир, балетен актьор, възпитател хореограф и балетмайстор. Завършила е Красноярски държавен хореографски лицей и Московска държавна академия по хореография към Болшой спектакъл, както и Университета за просвета и изкуство в Санкт Петербург с профил „ Педагогика на балета “.

Била е солистка на балета на Красноярския държавен спектакъл за опера и балет и на Санктпетербургски държавен научен спектакъл за актуален балет на Борис Ейфман. Член е на жури на интернационалните състезания, работила е като водещ възпитател – хореограф в балетни школи в Русия, а от 2019 година живее в Благоевград, където година по-късно основава балетната школа „ Релеве “.

Олга Петрова описа пред кореспондент на Българска телеграфна агенция за работата с децата, какво балетното изкуство дава на най-малките и по какъв начин се задържа ползата към класическото изкуство.

„ На педагога е поверено нежно дете с прочувствен вътрешен свят, към което би трябвало да се отнасяме доста деликатно. Важно е педагогът да не разрушава самочувствието му, а да го учи на самонадеяност, да внушава предпочитание за танц и обич към балета. Затова и учителят би трябвало да е с огромна душа и сърце, с цел да разбере какво ще бъде това дете в бъдеще “, уточни Олга Петрова.

Когато едно дете стартира уроци по балет, това въобще не значи, че се предопределя ориста му. Разбира се, в случай че има гений и предпочитание, детето ще продължи танцовото си развиване, а ранните уроци ще бъдат първата стъпка към международните подиуми. Ако дребната балерина избере различен път, тогава заниманията в балетната школа ще останат едно скъпо прекарване за нея, безапелационна е Петрова. Според нея класическата хореография е в основата на всяко танцово направление, което ще разреши в бъдеще децата да избират и други танци, според от ползите им.

Сред най-важните преимущества на ранните занимания по балет са изгодите за здравето, като след първата година от образованието дребните балерини развиват вярна стойка, позиция на краката и дарба за разпъване, описа още балетният възпитател.

„ Съгласете се, че тези, които са учили типичен танци в детството, незабавно се разпознават – идеална стойка, еластичност, гъвкавост и женственост, грациозна и изящна походка, всичко това са следствията от часовете по балет, които остават с едно момиче вечно “, уточни Олга Петрова.

По време на постоянните класове по класическа хореография децата се отварят освен физически, само че и прочувствено, добави балетният възпитател. Под управлението на учители те вършат първите си стъпки на сцената, а подготовката на солови и групови осъществявания за открити уроци, концерти и състезания, учи дребните балерини да не се опасяват от представления и аудитория, да се радват на внимание и на първите овации.

„ Това е късмет да израсне хармонична, мощна персона, без комплекси, страхове и разстройване. Колко постоянно в живота си срещаме възрастни, на които е мъчно да поддържат връзка по какъвто и да е метод, доста от тях даже не могат да се приближат до чужд, да вземем за пример, с цел да попитат за посоката. Концертните осъществявания, които се организират в нашата школа, в другарска атмосфера, разрешават на детето да се отвори, ненатрапчиво и доброволно “, уточни Олга Петрова.

Аз съм на мнение, че професионален балет би трябвало да се дава на деца, способни на професионални натоварвания, в случай че детето няма такива качества за по-нататъшна професионална активност, тогава педагогът би трябвало да вземе поради тази специфичност и в класовете би трябвало да имат метод, отчитащ опцията децата, анатомичните благоприятни условия, и затова учителят би трябвало да е експерт, безапелационна е Петрова. По думите ѝ децата следва да бъдат поверявани на педагози, които имат преподавателска процедура, нужното обучение и наложително знания по анатомия. Така може да реши дали детето е способно или не и по този метод няма да даде изтощително натоварване, в случай че тялото на дребната балерина не е готово.

„ Ролята на родителя е да избере верния преподавател, а също и да бъде упорит единствено дотолкоз, че това, което детето прави, да не му навреди в бъдеще – психически или физически “, сподели още Олга Петрова.

В школата, основана от нея, се образоват десетки деца от възраст над три години до девойки в юношеска възраст. Началото ѝ е сложено през март 2020 година, само че заради пандемията от Ковид – 19 първите уроци се организират онлайн. От май същата година уроците се организират в зала, която също би трябвало да основава чувство за комфорт, безапелационна е Петрова, а от този момент възпитаниците на балетната школа биват отличавани в редица надпревари в страната и чужбина, като заемат първи места в класиранията, описа тя./Източник: Българска телеграфна агенция

 Благоевград - Олга Петрова - балет - изявление

 Благоевград - Олга Петрова - балет - изявление

 Благоевград - Олга Петрова - балет - изявление

 Благоевград - Олга Петрова - балет - изявление

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР